skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Najini valovi

Najini valovi

Avtor: Petja Rijavec
Založnik: Miš
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Obdobje menopavze in andropavze je v literaturi skoraj prezrto, kot da to obdobje skoraj ne obstaja ali da je celo nemoralno in sramotno govoriti o tem. Mladi in vitalni s čudovitimi telesi, ki kar brstijo od hormonov in čudovite spolnosti ter ob partnerju, ki hipoma prepozna vsako čustvo in ga izpolni ter uresniči, nas obkrožajo na vsakem koraku. Skoraj zahtevajo, da se v srednjih letih na vse kriplje trudimo ohraniti in zakriti prve znake staranja in prav o tem govori roman Petje Rijavec Najini valovi.

Kar čez noč se vse obrne. Ajda spozna, da se stara. Pravzaprav ve, da še ni toliko stara, da življenja ne bi uživala, a ne ve kako se izviti iz kokona dolgočasja in enoličnosti. Maksu predlaga pavzo. Šele takrat ljubljeni mož spozna, da je tudi sam nekoliko preveč okrogel, da se mu ne da več s kavča in da selitev, ki jo predlaga žena ni tako slaba ideja. Sodoben in humoren roman o zakoncih srednjih let, ki v času, ko živita vsak zase, doživita situacije, ki si jih nista zamislila niti v najbolj drznih sanjah. Najini valovi je preprosto treba prebrati prav na pragu petdesetih.

Odlomek iz knjige

"Preden sem stopila v kuhinjo, sem kot robot avtomatično poravnala uokvirjeno risbo na steni in za hip postala pred njo. Pri petih letih jo je narisala Brina. Upodabljala je valovito morje in čoln, na njem pa tričlansko družino, mačko in psa, tigrasto Liso in mešanico Tofija, ki smo ju v času nastanka risbe tudi res imeli. Domišljena in izdelana je bila do potankosti, Lisa je imela natanko toliko lis, kot jih je imela mačka v resnici, tudi tisto miniaturno ob levem očesu. Brinina nadarjenost za umetnost se je začela kazati že v ranem otroštvu. Nimam pojma, po kom je podedovala te darove. Nihče od naju z Maksom ni znal upodobiti kaj več od osnovnih likov, ki se jih učiš v osnovni šoli, kaj šele brati in razumeti note ali ločiti pastel od akvarela."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam