Nenavadno popotovanje...

Nenavadno popotovanje...

Avtor: Steven Lukes
Založnik: Založba Sophia, 2004
Zvrst: roman

Glavnega junaka prof. Caritata, misleca, preučevalca in kritika razsvetljenstva aretirajo in zaprejo v ječo. Pri pobegu mu pomaga gverilska skupina, ki ga napoti v dežele, Utilitarija, Komunitarija, Proletarija, Libertalija in Egalitarija z zahtevo, da bi ljudem poiskal najboljši možni svet. Pri raziskovanju ga v duhu spremljajo sogovorniki kot Kant, Hume, Rousseau in drugi. Srečuje pa se tudi z različnimi predstavniki teh dežel in spoznava, kako so ujeti v svoje miselne in družbenopolitične okvire. Delo je slikovit pregled zgodovine zahodne politične filozofije in različnih ideologij moderne dobe. Odpira nam mnogo razmišljanj o »dobri« družbi, problematiki oblasti, vladanja in morale. Avtor tega filozofskega romana je ugleden angleški politični filozof, sociolog in univerzitetni profesor.

Odlomek iz knjige

Predlagamo, da vas pošljemo v sijajno pustolovščino. Včasih ste nam predavali o mislecih razsvetljenstva in njihovih kritikih, o njihovih idejah o tem, kakšna bi lahko bila družba, o njihovih domišljijskih svetovih. Izvedeti moramo, kaj pomeni živeti po prvih in drugih. Potrebujemo vas, profesor Caritat, da dopolnite našo izobrazbo. Zanašamo se na to, da nam boste poročali, kako so se vaše ljube ideje izkazale v resničnosti. Kaj je še ostalo? Vedeti moramo, na kaj lahko upamo.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam