skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Nepomemben

Nepomemben

Avtor: Thomas Hardy
Založnik: Miš, 2018
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Čeprav je bil Thomas Hardy v prvi vrsti pesnik, je znal teme svojih pesnitev – tragični junaki, kritika viktorijanske družbe, razočaranja v ljubezni in življenju, poigravanje usode – zelo prepričljivo preslikati tudi v daljša, prozna dela. Eno od teh je vsekakor ''Nepomemben'', roman v katerem Hardy spiše zgodbo o človeku, ki si celo življenje prizadeva stopiti iz okvirjev v katera je bil rojen, v življenje, ki si ga močno želi. Nadvse si želi postati učenjak na elitni univerzi, postati del elite, vendar mu to prepreči igra usode, ki mu nasproti pripelje dve različni si ženski; en zakon, v katerega je bil ukanjen in se klavrno konča, ter eno odprto razmerje s svojo sestrično, ki se konča z razhodom, po umoru njunih otrok. Zgodba, ki jo vrti kolesje visoko moralne viktorijanske družbe, je kompleksna študija medčloveških odnosov, mračna in brezupna, grenko-sladka. Knjiga je bila ob izidu leta 1895 sprejeta z negativnimi kritikami, kajti obravnavala je teme, ki so bile za takratno družbo kontroverzne – organizirana religija, spolnost, institucija zakona, izobraževalni sistem. Takšen sprejem knjige s strani kritikov in bralcev naj bi bil tudi eden izmed razlogov, zakaj je bil to Hardyjev zadnji roman.

Odlomek iz knjige

"Ne prenesem, da oni ali kdorkoli drug mislijo, da so ljudje slabi, ker so se morda odločili živeti na svoj način! V resnici postanejo prav zaradi takšnih mnenj tudi ljudje z najboljšimi nameni nepremišljeni in dejansko nemoralni!"

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam