skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Nezvesti oče

Nezvesti oče

Avtor: Antonio Scurato
Založnik: Mladinska knjiga, 2016
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Glauca Ravellija je osrednji pripovedovalec romana pod imenom Nezvesti oče. V knjigi pravzaprav ne gre za nezvestobo ženi. Gre za vrednote današnjega na glavo postavljenega sveta in globoko razmišljajočega sodobnega moškega, ki si želi biti dober in pravičen ter pošten tako do sebe kot do svoje družine. Ko ugotovi, da je obdobje brezskrbnosti in predajanju užitkom dokončno minilo, se ga poloti strah in neodločnost kot malega otroka. Hkrati se zaveda, da mu je oče lahko vzor močnega patriarhata, ki zna postaviti stvari na pravo mesto. Obremenjen je s čustvi do žene, ki jo ima neizmerno rad, pa vendar odnos med njima po poroki in rojstvu hčere začne počasti usihati in ugašati brez razloga. Hčerki se predaja in razdaja do obisti, saj večno jokajoči dojenček zahteva ogromno energije in je center dogajanja današnjih parov. Dolge neprečute noči pa jemljejo energijo tudi seksualno. Ravelli se predaja priložnostnim ženskam in alkoholu, ker ženi ne upa povedati, kaj čuti. Mala Anita pa raste in s tem tudi spoznanje, da smo otroke rodili, da služijo naši samovšečnosti in egocentričnosti in so samo še luksuzni priveski in čudoviti potrošniki družbe.

Odlomek iz knjige

"Domišljali smo si, da bomo lahko bivali pod enotnim nebom, ki si ga bomo pristrigli po lastnih potrebah, da bomo celo življenje preživeli v ograjenih komunah in dostopali do ljubih nam zabaviščnih parkov po udobnih koridorjih, da bomo potovali po umirjenih prostorih. Bili smo leni in polteni, turisti v življenju in svetu, in kadar smo hoteli odpotovati, nam v resnici ni bilo treba niti skozi vrata. Pripovedovali smo sli zgodbe o neskončni rasti, o večnem užitku, o življenju, ki bo minilo na poti po svetu, preoblikovanem v turistično naselje. Verjeli smo, da lahko svojo identiteto zaupamo življenjskim slogom, prihodnost planeta pa tolpi reklamarjev."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam