skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Nova butalska čitanka

Nova butalska čitanka

Avtor: Vinko Möderndorfer
Založnik: Litera
Zvrst: zgodba
Priporoča: Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi

Zbirka humoresk Butalci Frana Milčinskega je dobila posodobitev, v kateri Vinko Möderndorfer skozi nove humorne zgodbe o Butalcih prikaže svoj pogled na današnjo slovensko družbo.

V Butalah še vedno živijo prebivalci, ki se imajo za silno pomembne in pametne. Še vedno se primerjajo s Tepanjčani, njihova pomembnost in pamet sta kar naprej na preizkušnji.

V Butale je prišla na obisk Laž in ugotovila, da se pri njih prav dobro počuti. Spoznala je, da se tu splačajo le velike in ne male laži. Tudi kultura Butalcem ni tuja, saj so strogo zanjo. Pa tudi strogo proti. In kriminalu je odklenkalo, ko je Cefizelj postal minister za policaje. V teh novih zgodbah se Butalci ukvarjajo z demokracijo, Turki, ograjo okrog njihovih dolin, domoljubjem, poštenostjo, zavistjo in še marsičem, pri tem pa dokažejo, da jim izvirnosti pri reševanju njihovih težav ne zmanjka. Poučne zgodbe iz Butal, ki jih je z ilustracijami opremil Marko Kociper, se zaključijo z veseloigro Don Juan, katere glavni junak obišče Butale.

Odlomek iz knjige

»Prava kultura je samo tisto, kar na dežju preživi.«

Butalski župan je začel zasedanje z besedami: »Preveč je kulture v Butalah. In drago stane. Pa nobene koristi ni od nje. In zdaj nam naš slavni butalski filozof…« na tem mestu je malce pomolčal, saj se ni spomnil, kateri filozof naj bi to bil, Butale so kakopak imele lepo število filozofov, zato je ime kar izpustil in nadaljeval, »… podal izjemno dobro definicijo kulture in nam hkrati ponudil orodje, ki bo ločilo zrnje od plevela. Pa kar začnimo!«

In Butalci so začeli pri knjigah.

 

Pri knjigah je vedno huda zadrega, katera je zares dobra, katera je zares kulturna in katera samo literarni plevel.

 

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam