Okrogle in oglate iz Vittule

Okrogle in oglate iz Vittule

Avtor: Mikael Niemi
Založnik: Prešernova družba, 2004
Zvrst: roman

»Bilo je v začetku šestdesetih let, ko so naš konec v Pajali asfaltirali,« začne pripovedovati svojo zgodbo Mikael. Mladi Mikael in njegov prijatelj Niila živita na švedskem severu, na finsko-švedski meji. V romanu spremljamo njuno odraščanje sredi šestdesetih in sedemdesetih let, ko tudi v tradicionalno življenje ljudi na skrajnem severu, kjer še trdno verjamejo v stoletne vraže, začne vdirati novodobna civilizacija: asfaltirana cesta, prvi gramofoni, Elvisove plošče, domača rock skupina in druge novotarije. Pripoved o dveh rodovih in dveh različnih pogledih na življenje s številnimi nenavadnimi in smešnimi zapleti je začinjena s prefinjenim humorjem, ki ga že poznamo iz del drugih skandinavskih pisateljev.

Odlomek iz knjige

"Moj najmlajši stric Ville je bil še vedno samec in mnogi so mislili, da bo tak tudi ostal. Mnogokrat je bil na Finskem in snubil, a se ga nobena ni prijela, in ni razumel, kaj je naredil napak. Na koncu mu je sosed dal nasvet: "Kupiti si moraš avtomobil." Ville je sledil nasvetu in kupil star volvo. Potem se je še enkrat odpeljal na Finsko in se v hipu zaročil in čudil, da ni na tako samoumevno misel prišel že poprej."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam