skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Orkester za poljube

Orkester za poljube

Avtor: Feri Lainšček
Založnik: Študentska založba, 2013
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Orkester za poljube je Lainščkov jubilejni dvajseti roman. Dogaja se v zimi, ki so jo zaznamovali hud mraz, šestojanuarska diktatura kralja Aleksandra Karađorđevića in velika gospodarska kriza. V romanu spremljamo zgodbo medicinske sestre Tereze, katere mož Pavlek, dravski splavar in ljudski godec, umre v sumljivih okoliščinah. Mlada vdova Tereza se znajde na robu preživetja po izgubi službe v ptujski hiralnici, ker je po mnenju upravitelja preveč velikodušno pomagala revežem. V tej svoji stiski sprejme pomoč premožnega gospoda Goldinskega, ki ji priskrbi novo službo v Muretincih in ji pomaga najti tudi bajto. V zameno za to preračunljivo pomoč dobrotnik zahteva Terezino telesno predanost. Ves čas pa Terezo razjeda moževa nepojasnjena smrt. Odloči se vzeti usodo v svoje roke, a pri tem postane morilka. Pod svoje okrilje jo vzamejo križniki in za to dejanje ni nikoli obsojena.

Odlomek iz knjige

"Tereza se je tega njunega zadnjega skupnega večera živo spominjala, saj ga je medtem tisočkrat do potankosti premislila, a si tokrat ni dopustila, da bi ji misli spet ušle tja. Zaprla je končno vrata, obrnila ključ, se spogledala s cekarjem, iz katerega je dišalo po hrani. Obšla jo je čudna misel o dnevu, ki je tako zelo spreminjal njeno usodo – odpuščena je bila iz službe, ker je revežem dajala ostanke iz kuhinje, zdaj pa je bil tu pred njo očitno obrok, ki je bil prav tako miloščina. In le zato, da bi se o tem res prepričala, je snela pogrinjek in razkrila posodi. V prvi je bil lipov čaj, v drugi pa pečenka in nekaj kosov kruha. Resnično, če bi se z njo igral hudič, bi bil napravil natanko tako."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam