skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Osvobojena

Osvobojena

Avtor: Tara Westover
Založnik: Mladinska knjiga
Zvrst: spomini
Priporoča: Knjižnica Šentjur

»Osupljivo je, da sem vsemu temu verjela brez najmanjšega suma, sem napisala. Ves svet se je motil, samo oče je imel prav.« /…/ »Čudno, kako ljudem, ki jih imaš rad, prepustiš tolikšno moč nad sabo.«

 

Spomini Tare Westover z naslovom Osvobojena so avtoričin prvenec, ki skozi tri glavna poglavja kronološko opisuje spomine iz otroštva, zgodnje mladosti in časa, ki ga je preživela na univerzi v tujini. Bralec ob prebranem nikakor ne more ostati ravnodušen. Težko je dojeti, da je avtorica po težkem otroštvu, polnem nasilja v družini, ob na trenutke čustveno odsotnih starših, ki so bíli bitko vsak s svojimi zdravstvenimi težavami, in ob močnih verskih koreninah mormonstva, ki se izogiba zdravstvenemu in šolskemu sistemu, dosegla izjemno veliko. Moč, pogum in želja po znanju so ji tlakovali težko pot do osvoboditve iz krempljev avtoritativnega ter versko blaznega očeta, nasilnega brata in  jo peljali stran od težkega dela in številnih nesreč na hribovski kmetiji.

Odlomek iz knjige

Bipolarna motnja me je obsedla. Izbrala sem jo za temo referata pri psihologiji in dobila dober izgovor, da sem zaslišala vse nevroznanstvenike in kognitivne specialiste na univerzi. Opisovala sem jim očetove bolezenske znake, ki sem jih pripisala izmišljenemu stricu. Profesorji so zatrjevali, da je vsak primer drugačen.

»Kar opisujete, je bolj podobno shizofreniji,« je dejal eden od njih. »Se je stric kdaj zdravil?«

»Ne. Misli, da zdravniki kujejo zaroto skupaj z oblastmi.«

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam