skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Plan B

Plan B

Avtor: Boštjan Videmšek
Založnik: UMco
Zvrst: potopis
Priporoča: Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Opozarjati, pisati, govoriti, tudi kričati, če je treba, da bi nas slišali »šefi«, ki odrejajo način življenja na planetu Zemlja. Kljub toliko različnim družbam, pa pospešeni globalizaciji, širjenju tehnike in tehnologije, imamo vsi le en planet. In plan A očitno ne deluje. Potrebujemo plan B. Ta je premik od dosedanjih praks izkoriščanja narave, okolja, naravnih virov k potencialom, ki bodo naš planet ohranili v tolikšni meri »priseben«, da bomo lahko prisebni ostali tudi ljudje. Da nas ne bo več strah. Da bomo lahko pili vodo - če bo iz reke ali potoka, bo to že skoraj utopično. Da bomo lahko dihali in ne zbolevali. Da bomo ohranili le tisto tehnologijo, ki je, kot rečemo, zelena, in ki nam, človeštvu, služi za dobre, pozitivne stvari. Vse skupaj nam je znano pod imenovalcem podnebna kriza. Smo že prestopili točko bifurkacije, ali pa še imamo za eno pikico časa, da popravimo, kar smo zakrivili? 

Po svetu sta se Boštjan Videmšek in Matjaž Krivic podala na obiske k skupnostim, večjim in manjšim, ki jih okolje in njegova ohranitev skrbi. Skrbi jih seveda tudi naše potomstvo. Te skupnosti in skupine ljudi se ukvarjajo s tem, kako shraniti ogljikov dioksid, kako uporabiti geotermalno energijo, pa vetrno in sončno, ter tudi energijo plimovanja in valovanja. Potem je tu še litij, ki postaja nova prva industrijska sila. Oba verjameta, tako kot tudi ljudje, pri katerih sta raziskovala, da obstaja rešitev za nas in za naš planet.

 

Odlomek iz knjige

»Tam zunaj namreč obstajajo ljudje in skupnosti, ki sproti – in konkretno – premagujejo cinizem ter lastne strahove in negotovosti. Iščejo, kot se reče, rešitve. Tudi v sodnikovem podaljšku se kljub visokemu zaostanku še vedno mečejo pod noge in igrajo »na polno«. 

In tako bo do zadnjega sodnikovega žvižga. To je knjiga o teh skupnostih in teh ljudeh.

Ni upanja tisto, ki umre zadnje.

Toda.« (str. 24)

 

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam