skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Pod snegom

Pod snegom

Avtor: Petra Soukupová
Založnik: Celjska Mohorjeva družba, 2017
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Mozirje

Prodorno češko pisateljico Petro Soukupovo smo spoznali že z romanom Morje. Tokrat zopet spleta zgodbo okoli mreže odnosov več generacij. V svojem značilnem pripovednem slogu predstavi na videz vsakdanjo situacijo. Tri sestre se nekega zimskega dne usedejo v avto in odpravijo k staršem na praznovanje očetovega rojstnega dneva. Blanka z dvema hčerama, dojenčkom in psom, Olina s sinom in iPadom, Kristýna z mačkom od prejšnjega večera. V polnem avtu pa se skupaj z njimi peljejo tudi njihove življenjske zgodbe, spomini na otroštvo, neizpolnjene sanje in frustracije, tako da je ozračje iz kilometra v kilometer bolj naelektreno. Tri sestre namreč živijo popolnoma različna življenja. Ob prihodu domov pa jih ne pričaka samo idilična snežna pokrajina, ampak se morajo soočiti še z drugimi bolečimi spremembami in preteklimi zgodbami, ki jih sneg ne (z)more skriti. Odličen roman o družinskih odnosih, ki je tako boleče neposreden, da ga je težko odložiti pred koncem...

Odlomek iz knjige

"Nenavadno jutro je, zunaj je od jutra temno, snežilo bo, upam, da puncam to ne bo otežilo poti, svež sneg pa bo po drugi strani razveselil otroke. Zame to ne bo prijeten dan. Ampak moram se potruditi, zaradi otrok. Ali mogoče tudi zaradi punc. To si je on zamislil, češ da jim ne bova še nič povedala, ni mi znal navesti razloga, mislim, da bi punce to zagotovo prenesle, saj so že zdavnaj odrasle, in kaj se jih to sploh tiče, zanje se nikoli ne bo nič spremenilo, oba jima bova tukaj na razpolago, pa kaj potem, če vsak v svoji hiši."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam