Pokora

Pokora

Avtor: Ian McEwan
Založnik: Učila, 2004
Zvrst: roman

Pokora je svojevrstna mojstrovina, za katero je avtor prejel nagrado angleških kritikov. Zgodbo sestavljajo trije deli in številni dramatični preobrati, osrednje dogajanje pa je postavljeno v trideseta in štirideseta leta prejšnjega stoletja. Glavna protagonistka je trinajstletna Briony, ki s svojo bujno domišljijo vidi stvari popolnoma po svoje. Nekega poletnega dne nehote vidi starejšo sestro Cecilio, ki brez sramu, slečena do spodnjega perila, skoči v vodnjak, pri tem pa jo poželjivo opazuje prijatelj Robbie. Vsa zgrožena Briony brez razmišljanja v trenutku splete zgodbo in doda svoj zaključek. Razmišljajoč, provokativen in ganljiv roman, ki razkriva moč predsodkov in neutemeljenih prehitrih sklepanj.

Odlomek iz knjige

Takoj je vedela, kaj namerava. Neznosno. Prišel je v hišo in si sezul čevlje in nogavice - mu bo že pokazala. Zbrcala je sandale z nog, si odpela bluzo in jo slekla, si odpela krilo, ga slekla in stopila k vodnjaku. Stal je z rokami v bokih in strmel, ko je v spodnjem perilu zlezla v vodo. Da je zavrnila njegovo pomoč, da mu ni dala nikakršne mož- nosti, da se opraviči, je bila kazen zanj. Nepričakovano ledena voda, da ji je kar sapo vzelo, je bila kazen zanjo. Zadržala je sapo in se potopila, da so se ji lasje kakor pahljača polegli po površini. Če se utopi, bo kazen zanj.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam