skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Potepuški maček Bob

Potepuški maček Bob

Avtor: James Bowen
Založnik: Mladinska knjiga, 2014
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Potepuški maček Bob je avtobiografsko delo londonskega uličnega glasbenika Jamesa Bowna, ki mu je srečanje s potepuškim mucem spremenilo življenje. James je namreč fant, ki je v London prišel iz Avstralije – bežeč pred družinskim težavami in omamo trdih drog. V Londonu se njegov osebni pekel še razširi, a močna volja in hlepenje po boljšem in lepšem »jutri« mu pomagata pri spopadanju z odvisnostjo. Nevajenem skrbeti zase, mu je sprva bolj v breme kot v veselje srečanje z oranžnim mačkom, ki se znajde na hodniku pred njegovim stanovanjem. A maček ne bi bil mačje vrste vredni predstavnik, če ne bi Jamesa omrežil s svojimi mačjimi čari. James se tako znajde v situaciji, ko mora poskrbeti za drugo živo bitje in skozi to izkušnjo dozori, odraste in ob pomoči mačjega najdenčka spet postane človek – opažen s strani okolice, voljan spopasti se z izzivi življenja in povsem predan novi vlogi mačjega starša. Oranžni lepotec Bob in njegov človeški lastnik James sta nekaj let nazaj postala pravi mednarodni zvezdi – mimoidoči turist je namreč posnel njun glasbeni nastop in ga objavil na portalu YouTube. Objava je prinesla veliko oboževalcev ter omogočila izid knjige o njunem življenju.

Odlomek iz knjige

"Z Bobom se mi je odprla možnost za komunikacijo z ljudmi. Spraševali so me o njem, jaz pa sem jim ob tem pojasnil še svoj položaj. Zanimalo jih je, kje sem ga dobil, in lahko sem povedal, kako sva se našla in kako služiva denar za najemnino, hrano, elektriko in plin. Ljudje so mi končno prisluhnili. Tako so me videli v drugačni luči. Mačke so znane po tem, da so zelo izbirčne in ne marajo vsakogar. Če jim lastnik ni všeč, si bodo našle drugega. To počnejo že od nekdaj. Preprosto odidejo in si najdejo nov dom. Kadar so me ljudje videli z mačko, sem se jim zazdel prijetnejši. Bolj človeški. Prej pa so me razčlovečili. Nekako mi je Bob vrnil identiteto. Nekoč sem bil manj kot človek; zdaj sem počasi napredoval."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam