skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Pravi čudež

Pravi čudež

Avtor: Nagib Mahfuz
Založnik: Goga, 2011
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Zbirka novel Pravi čudež, delo edinega arabskega nobelovca, egiptovskega avtorja Nagiba Mahfuza, prinaša osemnajst zgodb, ki razkrivajo družbeno stanje in spremembe v Egiptu, kot so jih občutili mali, preprosti ljudje. Avtor je v pripovedi poleg dilem o smislu življenja, iskanju identitete in boja za preživetje vpletel tudi politično dogajanje v družbi. Zgodbe si sledijo po kronološkem zaporedju od leta 1938 pa vse do 2004, ko se že čuti vznik arabske pomladi, in se tematsko in časovno prepletajo z Mahfuzovimi romani -trilogijo Pot med palačama, Palača poželenja in Cukrarska ulica, ki jih prav tako priporočamo v branje. Pisatelj je v svojih delih vizionar, saj sporoča, da bo življenje v tem delu sveta slej ko prej ušlo iz vajeti. Danes se njegova predvidevanja žal uresničujejo.

Odlomek iz knjige

"Ne zgodi se redko, da koga od njih vprašajo: »Zakaj pa imaš najraje krčmo Pri črnem mačku?« Pravo ime krčme je bilo pravzaprav Zvezda, oni pa so jo poimenovali krčma Pri črnem mačku po njenem črnem, velikem mačku, ki ga tako zelo obožuje suhljati in zašiljeni grški lastnik. Ta maček je bil prijatelj vseh stran, njihova prava maskota. »Najraje imam krčmo Pri črnem mačku zaradi družinskega vzdušja pa tudi zato, ker za en ali največ dva groša lahko poletiš kar brez kril…« Črni maček se je podil od mize do mize za koščki kruha, polpet in rib. Počasi se je premikal po šapah in se drgnil ob noge z razvajenostjo tega, ki ga je skvarilo obilje. Njegov lastnik Grk se je naslanjal na mizo in z mrtvim pogledom strmel v prazno. Stari natakar pa je raznašal naokoli vino in polnil majhne rebraste kozarce iz pip na sodih. »To je najbolj usmiljena krčma do vseh z omejenimi prihodki.«"

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam