skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Prijazna soseska

Prijazna soseska

Avtor: Therese Ann Fowler
Založnik: Mladinska knjiga
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Soseska Oak Knoll je prijazna soseska v Severni Karolini, kamor se na začetku poletja na drugo stran žive meje preseli družina Whitman z najstniško hčerko Juniper. V udobni meščanski hiši živita Valerie, ki je vdova, s sinom Xavierjem, ki je zelo nadarjen in bo jeseni odšel na glasbeni konservatorij v San Franciscu. Valerie, botanična strokovnjakinja obožuje veličastno rastlinje v soseski, ampak gradbeno podjetje je napravilo nepopravljivo škodo. Uničili so drevje in zdaj na sosednji parceli stoji velika in svetla zgradba z golim, a dragim vrtom, ogromnim bazenom in predvsem novimi sosedi. Whitmanovi so priljubljeni, bogati in beli. Sprva kaže, da bodo sosedje živeli v slogi, tako kot vsa soseska. Ko se izkaže, da so pri kopanju za bazen poškodovali tudi Valerijin stoletni hrast, med temnopolto Valerie in novimi sosedi izbruhne divja vojna. Vojna, ki v sebi skriva seme rasističnega sovraštva. Vojna, ki se ne ustavi niti takrat, ko med temnopoltim Xavierjem in sosedovo hčerko Juniper zacveti ljubezen. Vojna, ki ima usodne posledice.

Odlomek iz knjige

»Drevo je stalo kakih deset metrov za hišo in je zastiralo tako vrt kot stavbo. Druga, mlajša drevesa so rasla v njegovi bližini, večinoma na robu dosega krošnje, kjer je bilo na voljo več sonca. Prav zaradi tega drevesa sta Valerie in Tom izbrala to hišo, manjšo in dražjo od druge, ki je bila takrat še naprodaj v soseski.« (str. 101)

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam