skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Pripovedovalec

Pripovedovalec

Avtor: Feri Lainšček
Založnik: Libera, 2003
Zvrst: roman

Roman se prične s pisateljevim prihodom v Firence, kjer obišče razstavo o svojem rodnem Peruju in Perujcih. Ena od fotografij ga spomni na njegovega mladostnega prijatelja Saula oziroma Maškaro. Maškara je bil velik občudovalec Mačigengov, indijanskega plemena iz amazonskih pragozdov. Zaradi tega prijateljstva nas pisatelj popelje skozi mite in legende Mačigengov. Opozori nas na zatiranje in brezobzirno vtikanje v njihovo plemensko življenje zaradi višjih interesov bele civilizacije ter na ropanje njihovih naravnih bogastev. Spoznamo zgodbo o prijateljstvu med pisateljem in Maškaro, ki se na koncu odreče civilizaciji in kot Pripovedovalec živi z Mačigengi v amazonskem pragozdu.

Odlomek iz knjige

"Tasurinčija je neki objestni kamagirini, zakrinkan v oso, pičil v vršiček penisa, medtem ko je uriniral. Sam je prav zdaj na poti. Kako? Tega ne vem. Vendar hodi, slišal sem o njem. Niso ga ubili. Lahko bi bil ob oči in glavo, lahko bi mu ušla ven duša zaradi tega, kar je bil storil tam med Jaminahvi. Nič se mu ni zgodilo, se zdi. Dobro se počuti na poti, zadovoljen. Brez jeze in smejoč se, prejkone. "Ni razloga za tolikšno vznemirjenje," govori. Vtem ko sem hodil proti reki Mishahui, da ga obiščem, sem razmišljal: Ne bom ga srečal. Če je res, da je storil to, bo moral pobegniti daleč stran, kjer ga Jaminahvi ne bodo našli. Ali pa ga bodo pokončali, bržkone, njega in njegove sorodnike. Vendar je bil tukaj in prav tako njegova družina in ženska, ki si jo je ugrabil."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam