skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Projekt Rosie

Projekt Rosie

Avtor: Graeme Simsion
Založnik: Mladinska knjiga, 2013
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Don Tilman, genialni profesor genetike, star devetintrideset let, samski, inteligenten z nadpovprečnim dohodkom, ima aspergerjev sindrom, blažjo obliko avtizma, vendar se tega ne zaveda. Le-ta mu po eni strani omogoča, da z računalniško natančnostjo upravlja svoje življenje, po drugi pa mu zaradi pomanjkanja ustreznega čustvovanja prinaša težave v vsakdanjih človeških odnosih. Ko se odloči, da si bo ženo, ki bo primerna zanj, izbral na podlagi znanstvenega vprašalnika, se mu njegovo življenje postavi na glavo. Večina žensk (kadilke, vegetarijanke, zamudnice …) lahko izloči v manj kot minuti. Nato pa se pojavi simpatična in hkrati duhovita Rosie, ki pogrne že pri prvem vprašanju, vendar Don meni, da se mora z njo spet dobiti. Bralec tuhta, ali bo nenavadnemu junaku uspelo omrežiti popolnoma neavtistično Rosie. Projekt Rosie je nenavaden in optimističen roman za lahkotno branje, hkrati pa je primeren tudi za zahtevnejše bralce. Avstralsko-novozelandski avtor dokazuje, da formula za ljubezen ne obstaja.

Odlomek iz knjige

"Naslednje jutro sem se z olajšanjem vrnil na svoj običajni urnik, ki je bil v zadnjih dveh dnevih tako porušen. Jutranji tek na tržnico je bistven del mojega življenja, saj je kombinacija telovadbe in nakupa živil ter hkrati priložnost za premislek. Tega sem močno potreboval. Ženska mi je dala svojo telefonsko številko in mi rekla, naj jo pokličem. Ta dogodek je posegel v moj svet bolj kot pripetljaj s suknjičem, večerja na balkonu in celo navdušenje ob morebitnem projektu iskanja očeta. Vedel sem, da se to redno dogaja: ljudje v knjigah, filmih in na televiziji so počeli natanko to, kar je naredila Rosie. Meni pa se to še nikoli ni zgodilo. Nobena ženska ni nikoli sproščeno, brez razmišljanja in avtomatično napisala svoje telefonske številke, mi je dala in rekla: »Pokliči me.« Za trenutek sem postal del kulture, ki se mi je zdela nedostopna. Če jo pokličem, me bo še bolj posrkala vase ali pa, nasprotno, zavrgla, ko bo ugotovila, da je naredila napako."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam