skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Rdeča kapica

Rdeča kapica

Avtor: Irena Svetek
Založnik: Beletrina
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi

Kot kaže, postajajo slovenske kriminalke ene tistih, ki jih mirno lahko postavimo ob bok skandinavskim, marsikatero vrhunsko delo pa celo presežejo. V zadnjih letih počasi, a vztrajno polnijo naše knjižne police ter so vse bolj priljubljeno žanrsko branje.

Roman Rdeča kapica je prvi v seriji psiholoških kriminalk avtorice Irene Svetek. Kot glavni lik nastopa okrožni državni tožilec Mio Aurelli, zasvojenec z igrami na srečo, ki se odpravi po sledeh umorjene deklice, hkrati pa se spopada s svojimi družinskimi in ljubezenskimi tegobami.

Zgodba, ki bralca ves čas drži v napetosti, se začne v parku na Kodeljevem, kjer odkrijejo truplo okrutno umorjene najstnice, oblečene le v rdeč plašček. Aurellija sledi vodijo v mestece na jugu Srbije, kjer je bila pred leti umorjena mlada ženska. Državni tožilec odkrije povezavo med obema umoroma s pomočjo dnevnika, ki ga je napisal sin umorjene ženske iz Srbije. Ga bo to privedlo tudi do končne rešitve primera s Kodeljevega?

V kriminalki nastopi vrsta zanimivih, psihološko dodelanih likov, preko katerih se razgalijo izprijenosti, s katerimi se občasno srečujemo in puščajo težko popravljive posledice na otrocih.

Avtorica pravi, da je druga knjiga iz serije že napisana, bralci pa nadaljevanje že nestrpno pričakujemo.

 

Odlomek iz knjige

»Na kaj te spominja?« je vprašal mladega sodnika. 

Sine je s težavo pogoltnil slino, z očmi preletel starejše kolege, nato pa rekel: »To lahko naredi samo zver.«

Aurelli je iz notranjega žepa jakne potegnil škatlico cigaret in si eno prižgal. Želodec se mu je ob nikotinskem dražljaju še bolj vznemiril, vendar je počasi potegnil dim v pljuča in se za nekaj trenutkov tiho zazrl v nebo. Dežne kaplje so mu zmočile obraz in s hrbtno stranjo leve dlani si je potegnil čez oči. Nato je ponovno pogledal Sineta.

»Kaj vidiš?«

»Popolnoma golo dekle, oblečeno samo v rdeč plašč.« Temnorjave oči preiskovalnega sodnika so bile videti utrujene. Nato je njegov obraz naenkrat prešinilo spoznanje. »Oh, prekleto sranje … Mislim … Tale plašček …«

Aurelli se je nekoliko obrnil in pogledal drevesa, ki so rasla naokoli. Nato je spustil pogled k umorjeni deklici. »Pa jo imamo, Cappuccetto rosso. Oziroma, kot rečete Slovenci, Rdečo kapico.«

 

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam