skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Rdeči adresar

Rdeči adresar

Avtor: Sofia Lundberg
Založnik: Hiša knjig
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Šentjur

V prvencu Sofie Lundberg spoznamo Doris, 96-letno žensko, ki živi sama v svojem stockholmskem stanovanju. Le redko jo kdo obišče, vendar ji vsakotedenski pogovori z Jenny, njeno pranečakinjo in edino sorodnico, prek Skypa prinašajo veliko veselje in ji budijo spomine na mladost. Ko je bila Doris dekletce, ji je oče podaril adresar in od takrat je vanj vestno zapisovala imena oseb, ki jih je spoznala in ki so ji skozi leta prirastle k srcu. Zdaj je v njem veliko imen prečrtanih, saj teh oseb že dolgo ni več, zato želi spomin nanje preliti na papir. Očarljiv roman o presenečenjih, s katerimi nam lahko postreže življenje tudi v poznih letih, nas spodbudi k odstiranju zgodb, ki bi se morale prenašati iz generacije v generacijo.

Odlomek iz knjige

»V življenju se srečamo z veliko imeni. Si kdaj pomislila na to, Jenny? Na vsa imena, ki pridejo in grejo. Ki nam raztrgajo srce na koščke in nas spravijo v jok. Ki postanejo ljubimci ali sovražniki. Včasih listam po svojem adresarju. Postal je neke vrste zemljevid mojega življenja in rada bi ti povedala nekaj o tem. Tako se boš – kot edina, ki se me bo spominjala – spominjala tudi mojega življenja. To je kot neke vrste oporoka. Zapustila ti bom svoje spomine. Ti si najlepša stvar, ki jo imam.«

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam