skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Slovenologija

Slovenologija

Avtor: Noah Charney
Založnik: Beletrina, 2017
Zvrst: esej
Priporoča: Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Knjigo Slovenologija sestavljajo eseji, kratke zgodbe, spomini in osebne izkušnje tujca, Američana, ki si je v Kamniku z ženo Slovenko ustvaril dom in družino. Navdušenje nad Evropo in evropskim načinom življenja je prejel že kot otrok od svojih staršev, s katerimi je skorajda vsake počitnice preživljal na stari celini. Tu je tudi študiral. Navdihuje ga svet umetnosti, bolje rečeno kriminal na področju umetnosti. Je avtor večkrat prevedenega romana Tat umetnin. Letos je izšla še knjiga o življenju in delu Jožeta Plečnika Večni arhitekt. Večinoma se preživlja s pisanjem, čemur sam pravi privilegij. Noah Charney Slovenijo opisuje kot izjemen dragulj, na katerega bi morali biti bolj ponosni. Zanj je to kljub nekaterim slabostim najboljša dežela na svetu. Večni optimist, za katerega je kozarec vedno napol poln in ne prazen, v svojih večinoma humornih zgodbah opisuje tako lepote kot nenavadnosti naše dežele, ljudske šege, praznike, kulinariko, vodko, zdravstvene nasvete in še mnogokaj. Knjiga tudi turistom odpira oči za podrobnosti, ki jih v turističnih vodičih ni, in je hkrati odlično branje za krepitev domovinskega ponosa, za katerega avtor pravi, da se očitno bolje izraža, kadar je Slovenija všeč tujcem, kot ko je všeč domačinom

Odlomek iz knjige

"Američani so neprikrito čudaški in neobičajni – naša kultura to spodbuja, in ljudje, ki so videti preveč »normalni«, veljajo za dolgočasne. Slovenija je dežela, polna biserov, a ti so skriti v školjkah. Vedeti moraš, kje jih iskati, ali pa ti jih mora nekdo pokazati. In vedno, ko mi kdo odpre to školjko in pokukam v njeno notranjost, sem neskončno hvaležen."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam