skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Šolski zvezek

Šolski zvezek

Avtor: Agota Kristof
Založnik: Beletrina, 2002
Zvrst: roman
Priporoča: Osrednja knjižnica Celje

Šolski zvezek je literarna mojstrovina, ki govori o odraščanju patološko genialnih dvojčkov. Sredi vojne ju mati pripelje k skopuški in zagrenjeni Stari mami, ki ju vidi prvič v življenju in ju ni prav nič vesela. Dvojčka kmalu spoznata, da ju Stara mama ne misli preživljati in da bosta morala sama poskrbeti zase, če želita preživeti. Zato pridno delata, se sama učita brati in pisati, računati... Svet se jima kaže popredmeten, brez čustev, ki so nezanesljiva in vrljiva. Takšna sta tudi slog in jezik pisanja: stvarna in brez kančka čustev, vendar je učinek na bralca ravno nasproten. Za vse literarne gurmane!

Odlomek iz knjige

"Stara mama je majhna in suha. Na glavi ima črno ruto. Obleke ima temno sive. Obuta je v stare vojaške čevlje. Kadar je lepo, hodi bosa. Po obrazu ima gube, rjave pege in bradavice, iz katerih ji rastejo kocine. Zob nima več, vsaj vidi se jih ne. Stara mama se ne umiva. Ko kaj poje ali spije, si s koncem rute obriše usta. Spodnjih hlač ne nosi. Kadar mora lulat, se ustavi, kjer je, razkreči noge in se pod kiko poščije na tla. Jasno, da tega ne počne v hiši."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam