Sprehajališča za vračanje

Sprehajališča za vračanje

Avtor: Feri Lainšček
Založnik: Nova revija, 2010
Zvrst: roman
Priporoča: Medobčinska matična knjižnica Žalec

Verzi sicer so, a ne kot nova pesniška zbirka, temveč kot roman. Opisovalec melanholije, ujete v prekmurske ravnice, nas tokrat preseneča z drugačno obliko. Roman v verzih Sprehajališča za vračanje je sestavljen iz devetintridesetih poglavij in triindevetdesetih spevov, ki so napisani v jambskem devetercu s trojno rimo. Poznavalci menijo, da njegove vsebine ni mogoče povzeti, saj bi ga s tem kot pesem uničili. Kot moškemu pesniku z močnim ženskim principom tudi tokrat ni uspelo obiti ljubezensko zgodbo, prešuštvo in še zločin iz ljubosumja, kar je v osnovi mogoče zaznati. Svojo težo imajo v zgodbi lemurji, blodeči duhovi pokojnikov, in môre, blodeče duše spečih.

Odlomek iz knjige

"1. spev Dol lega noč, kot da bo večna in Bog bo vzel nazaj svetlobo, ki biva med ljudmi nesrečna, ker vnanjo le živi podobo. Ne more priti v njih, ko spijo in se meso spreminja v gobo (v povsem brezkrvno letargijo). Le redke duše so nemirne in v nočnem vetru kje lebdijo, želeč si spet v daljave širne. Še manj je takih, ki priznale bi grehe smrtne in izvirne, se vsaj človeško pokesale. Zato je neptunska noč blatna, povsod je brozga brez obale, vsa jadra so le prazna platna in mreže redki sanjelovci (ujeta sanja pa samotna)."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam