Srečko Kosovel: pesnik in jaz

Srečko Kosovel: pesnik in jaz

Avtor: Erica Johnson Debeljak
Založnik: Študentska založba, 2004
Zvrst: dnevnik

Pred desetimi leti je Erica Johnson Debeljak, Američanka po rodu, prvič v življenju obiskala Kras in Tomaj, rojstno vas pesnika Srečka Kosovela. Ob 90-letnici njegovega rojstva ji je prišla v roke pesnikova fotografija, ki jo je povsem prevzela. Od takrat je Debeljakova intenzivno raziskovala Kosovela in letos izdala zanimivo in prijetno berljivo knjigo Srečko Kosovel – pesnik in jaz. Delo je napisano v obliki dnevniških razmišljanj, ki jih dopolnjujejo odlomki iz pesnikovih pisem in pesmi. S spoznavanjem in doživljanjem Krasa povezuje miselne globine poezije »velikega iskalca resnice.« Ustavi se ob pesnikovem otroštvu, odraščanju in šolanju. Razmišlja ob pismih Fanici Obidovi, ki izražajo hrepenenje po ljubezni in se vedno znova vračajo k vprašanju o smislu življenja.

Odlomek iz knjige

Najbolj vznemirljive pa so bile oči. Temne in inteligentne so se mi zdele preveč modre, preveč izkušene in prestare za ta obraz. Mladeničev drzni, skoraj obtožujoči pogled je prediral leče očal z žičnatim okvirom, ki so bile v tistem času razširjene po srednji Evropi in so se znova modno pojavile v New Yorku mojih študentskih let. Predrzen, diamantno trden pogled je prebijal okvire smrti, časa in prostora. Presegal je dvomenzionalnost fotografije. Šinil je čez kraške goljave, čez desetletja: nekaj je iskal, nekaj zahteval.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam