skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Stebri zemlje: prva knjiga triologije Kingsbridge

Stebri zemlje: prva knjiga triologije Kingsbridge

Avtor: Ken Follett
Založnik: Mladinska knjiga, 2017
Zvrst: roman
Priporoča: Osrednja knjižnica Celje

Ken Follett, sicer svetovno uveljavljeni pisec žanrskih romanov, se tokrat predstavlja z zgodovinsko mojstrovino. Že kot mladenič je bil fasciniran nad srednjeveško arhitekturo, ki jo je začel ljubiteljsko proučevati. Zgled dovršenosti so bile zanj britanske katedrale. Kot novinar je nekoč obiskal mestece Peterborough s tamkajšnjo katedralo, eno najpomembnejših stavb iz 12. stoletja. Dogodek mu je spremenil življenje; po letih pisateljske kilometrine se je tako lotil pisanja obsežne trilogije Kingsbridge, katere prva knjiga nosi naslov Stebri zemlje. Kot ste gotovo že uganili, je v središču dogajanja tega zgodovinsko-pustolovskega romana gradnja katedrale. Zgodba je postavljena v izmišljeno mesto Kingsbridge, obdobje dogajanja pa je nemirno 12. stoletje. Anglija se znajde sredi političnega brezvladja, kralj je brez potomstva, plemiči se med seboj spopadajo in spletkarijo. Na tej razgibani sceni se prepletajo življenjske zgodbe treh glavnih akterjev: priorja Phillipa, katerega življenjsko poslanstvo je izgradnja največje gotske katedrale na svetu; zidarja Toma, ki se po nizu zanimivih naključij znajde v njegovi bližini, in plemkinje Aliene, ki skuša po očetovi tragični smrti najti novo življenjsko pot. Roman pritegne bralca od prve strani dalje. Življenje v srednjem veku je seveda povsem nekaj drugega od današnjega, načini medsebojnih odnosov in komuniciranja pa so precej podobni odnosom v današnji družbi. Trilogija je Follettov doslej najobsežnejši knjižni projekt, upamo lahko le, da bodo Stebrom zemlje tudi v slovenskem prevodu sledili Svet brez konca in Ognjeni steber, s katerima je pisatelj zaključil celotno zgodbo o mestu Kingsbridge.

Odlomek iz knjige

"Dekle se je obrnilo in planilo v beg. Množica se je razmaknila pred njo in se za njo spet zgrnila. Za nekaj trenutkov sta zavladala peklenski hrup in nered. Naposled je šerif le pritegnil pozornost svojih vojakov in jim jezno ukazal, naj se poženeta za njo. Začela sta se prerivati skozi množico, grobo odrivajoč može in ženske in otroke s poti, a dekleta že ni bilo nikjer več, in šerif je vedel, da je, čeravno jo bo iskal, ne bo našel."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam