skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil

Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil

Avtor: Jonas Jonasson
Založnik: Mladinska knjiga, 2013
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Rogaška Slatina

V domu za ostarele je vse pripravljeno za praznovanje Allanovega 100. rojstnega dneva, zbrani so gostje, mediji in župan s slavnostnim govorom. Allan pa tik pred zdajci pobegne skozi okno, z nekaj fičniki v žepu si kupi avtobusno vozovnico, do koder pač gre, vmes pa ukrade še kovček nekemu sumljivemu mladeniču, ki ga poprosi, naj malo popazi nanj. Izkaže pa se, da je v kovčku ogromno denarja ... Tako se začne izjemno potovanje stoletnika in avanture, polne napetosti in nevarnosti. A ta pot se ne dogaja le v sedanjosti, ampak tudi v Allanovi preteklosti, saj se je v svojem dolgem življenju znašel na prizorišču skoraj vseh najpomembnejših zgodovinskih dogodkov 20. stoletja.

Odlomek iz knjige

"V naslednjih enajstih mesecih je štirim možem uspelo, da so drug drugemu vsaj trikrat rešili življenje. Skupaj so preživeli snežne plazove, cestne razbojnike, hud mraz in ponavljajoča se obdobja lakote. Dve kameli sta poginili, tretjo so bili prisiljeni zaklati in pojesti, četrto pa so morali podariti afganistanskemu cariniku, da jih ni aretiral, ampak spustil v državo. Allan si nikoli ni predstavljal, da bo prečkati Himalajo mačji kašelj. Toda ko je pozneje razmišljal o svojem podvigu, se mu je zdela prava sreča, da se je pridružil tistim simpatičnim iranskim komunistom; res bi bil šment, če bi se moral sam spopadati s peščenimi viharji in poplavnimi rekami po dolinah in s štiridesetimi stopinjami pod ničlo v gorah …"

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam