skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Stoner

Stoner

Avtor: John Edward Williams
Založnik: Mladinska knjiga, 2015
Zvrst: roman
Priporoča: Medobčinska splošna knjižnica Žalec

Roman, ki je bil v izvirniku po izidu dolgo nedostopen, je postal evropska uspešnica. Osupljiva življenjskost, ki jo začutimo v usodi Stonerja, nas gane in hkrati ujezi. V zgodbi ameriškega pisatelja spremljamo tragično usodo Williama Stonerja, profesorja književnosti. Rodil se je kmečkim staršem konec 19. stoletja. V slabih življenjskih pogojih na željo staršev študira kmetijstvo. Ko v tem času v sebi odkrije ljubezen do književnosti, je njegova pot že usodno določena. Povsem se ji prepusti. Prepuščen preživlja tudi življenjska in poklicna razočaranja, dokler se ne prepusti še smrti. Res mojstrovina, za katero si je treba vzeti čas, mir in tišino.

Odlomek iz knjige

"»Nekega večera se je po predavanju vrnil v kabinet in sedel za mizo, da bi bral. Bilo je pozimi in čez dan je zapadel sneg, tako da je bila pokrajina prekrita z belo mehkobo. Kabinet se je bil pregrel; odprl je okno zraven pisalne mize, da bi mrzel zrak prodrl v toplo sobo. Globoko je dihal in pustil, da mu oči zatavajo po belini univerzitetnega naselja. Nenadoma ga je nekaj spodbodlo, da je ugasnil svetilko na mizi in obsedel v gorki temoti kabineta; mrzel zrak mu je napolnil pljuča in nagnil se je k odprtemu oknu. Slišal je tišino zimske noči in zazdelo se mu je, da nekako občuti šumot, ki ga je v svojo rahlo in dovršeno kristalinično snovnost vsrkaval sneg. Nič na beloti se ni ganilo; za okamneli prizor pa se je zdelo, da ga priteguje k sebi, da mu izsrkava zavest, tako kot je iz zraka srkal šumot in ga zakopaval v mrzlo belo mehkobo …«"

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam