skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Strojarska hiša

Strojarska hiša

Avtor: Anna Wittula
Založnik: Didakta, 2011
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Anna Wittula je štajerska pisateljica, ki je odraščala v Mariboru, na Ptuju in v Ljubljani. Svoj pisateljski talent je razvila v zadnjih letih svojega življenja. Takrat je nastal tudi roman Strojarska hiša, ki je postavljen na Ptuj, v čas 19. stoletja. Gre za družinsko sago o strojarskem mojstru Henriku Wundsamu in njegovih otrocih. Velikansko veselje, ko se po sedmih hčerah rodi sin, ugasne, ko dojenčka najdejo mrtvega. Dedičeva smrt je temno znamenje za strojarjevo hišo, a kot izhod iz nastalega položaja se pojavi posvojitev sina gluhoneme grbavke. Fantek v hišo prinese veselje, toda z odraščanjem postane težaven in razvajen otrok. Kasneje ga zaslepi še ljubezen do lepe Angele, kar posledično povzroči propad cele družine.

Odlomek iz knjige

"Tako je bil torej mali Georg sprejet v bogato strojarsko hišo. Njegovega očeta ni nihče poznal in njegova napol pohabljena mati je po svojem žalostnem bivanju počivala zunaj na pokopališču. Wundsamka ni pustila otročka niti eno uro več samega. Doktor je strogo prepovedal, da bi ji vzeli zmotno prepričanje o vrnitvi malega Georga. Strojar se je rad ravnal po nasvetu svojega prijatelja in dečka tudi formalno in zakonito posvojil. Bil je zadovoljen, da se je njegova žena hitro našla in se zopet zanimala za dejavno življenje. Kmalu je v hiši zavladal stari red. Leni je rade volje prevzela malčka v svojo nego. Zaradi povečanega dela so morali vzeti v hišo starejšo dekle Thresel. Bila je učiteljeva hči iz Ormoža in je pisala za tedanji čas v čudovito lepi pisavi. Zato jo je strojar večkrat vzel, v majhno, za dvoriščem ležečo pisarno, da mu je pisala njegova poslovna pisma."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam