skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Telo iz črk: roman o Almi

Telo iz črk: roman o Almi

Avtor: Milan Dekleva
Založnik: Cankarjeva založba, 2015
Zvrst: roman
Priporoča: Osrednja knjižnica Celje

Telo iz črk ni biografija, kakor tudi ni biografija roman Zmagoslavje podgan, v katerem je Milan Dekleva za ogrodje postavil življenjsko zgodbo Slavka Gruma, Telo iz črk je predvsem roman, ali, kakor ga je podnaslovil avtor sam, roman o Almi. Fikcija, ki so ji biografski podatki le v oporo, na katero Dekleva tako uspešno stke svojo zgodbo o Almi Karlin, popotnici, zaljubljeni v pisanje, kot je z Grumov naredil že v Zmagoslavju podgan, in to tako umetelno, da bralec kaj lahko verjame, da dejansko bere biografijo. A to ni biografija, to je roman, v katerem avtor poljubno dodaja, odvzema in prilagaja tako osebe, kot prizorišča, občutja in situacije v katerih se znajde njegova junakinja. Alma iz Telesa iz črk je predvsem Deklevina Alma, ne pa Alma, ki jo odkrivajo razni zgodovinarji, etnologi in pa literarni zgodovinarji. Deklevina Alma je tu zato, da jo odkrije (slovenski) bralec. Tako, kot je v Zmagoslavju podgan odkril Slavka Gruma. Ali pa Groma, če želite. Slednjega je odkril tudi slovenski literarni kritik in ga nagradil s Kresnikom. Se morda kaj takšnega obeta tudi Almi? Čisto mogoče.

Odlomek iz knjige

Je človeško življenje predolgo za srečo, ki se hitro utrne? Na kakšen način srečo doživljajo efemeride, mušice enodnevnice, vrbnice, leteče mravlje? Alma strmi v barvne lepake brkatega moža v uniformi, s katerimi je prelepljen London. Prst upira vanjo, na glavi ima nekakšno admiralsko kapo. Kapa, obšita z zlatimi lovorovimi listi, je visoka in na vrhu kuharsko bele barve. Britanci, hočem vas! Ukazuje lord Kitchener, vojni minister. Join Your Country's Army. God Save the King.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam