skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Tirza

Tirza

Avtor: Arnon Grunberg
Založnik: Mladinska knjiga, 2015
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Rogaška Slatina

Jörgen Hofmeester se v svojih poznih petdesetih letih spopada s spoznanjem, da mu življenje polzi iz rok. Po izgubi službe in žene, kopnenju prihrankov in odhodu starejše hčere mu je ostala le še mlajša hči Tirza, v katero osamljeni Jörgen zdaj upre vse svoje upe in pričakovanja. Dekle postane središče njegovega sveta, njena vzgoja pa Jörgenovo poslanstvo. Hčerko zasipava z vse bolj obsedeno očetovsko predanostjo, dokler mu usoda ne zada še zadnje brce – Tirza zapusti očeta in odide s fantom v Afriko. Jörgen, ki je dotlej stoično prenašal življenjske nepravičnosti, se odpravi za njo, naposled odločen, da se zoperstavi krivicam sveta.

Odlomek iz knjige

V preteklosti bi takšno zamisel pri priči zavrgel. Ta hiša je bila njegov ponos. Jablana, ki jo je sam posadil, njegov tretji otrok. Misel, da bi se hiši in jablani odrekel, če bi mu začela voda teči v grlo, ga je sicer obšla že večkrat, a tega ne bi zmogel. Bilo je nemogoče, nenaravno. Kam pa naj bi šel s svojo družino? Jablana je bila prevelika, da bi jo izkopal. Prikovan je bil na to hišo, prikovan je bil na vse. In kadar prijatelji in znanci o Hofmeestru niso imeli povedati nič prijaznega več, kar se je od časa do časa zgodilo, je kateri izmed njih še vedno pripomnil: »Ampak Jörgen res živi razkošno.«

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam