skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Tisti, ki smo ga oboževali

Tisti, ki smo ga oboževali

Avtor: Catherine Cusset
Založnik: Mladinska knjiga, 2018
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Francoska pisateljica Catherine Cusset, ki že desetletja živi v ZDA, kjer je med drugim poučevala na ameriški univerzi Yale, je napisala delno avtobiografski roman, ki se odvija v zaprtih akademskih krogih. Za roman je avtorica dobila številne nominacije za literarne nagrade. Zgodba je spisana v drugi osebi, kot nekakšno poročilo o življenju Thomasa Bulota, ki ga pripovedovalka posreduje prav njemu samemu. Bulot je Francoz, ki pride konec osemdesetih let prejšnjega stoletja študirat v Ameriko, kjer načrtuje doktorat iz Prousta ter počasen preboj v tamkajšnjo akademsko sfero. Ta pa mu postreže z mnogimi ovirami in preizkušnjami, (pre)počasnim akademskim napredovanjem, eno- ali dvoletnim bivanjem na raznih univerzah, kjer najprej pripravlja doktorat, nato knjigo, potem pa začne tudi predavati. Zaplete se v mnoga romantična razmerja, tudi z zapisovalko zgodbe, ki pa potem ostane njegova zaupnica in svetovalka pri nejasnih odločitvah v srčnih zadevah. Ne glede na to, da je videti, da bo Bulot proti koncu prišel do želenega učiteljskega dela, vmes poseže njegova psihična bolezen, mešanica bipolarne motnje in depresije, ki še enkrat temeljito in usodno premeša karte … Skratka tekoče in živahno izpisan roman, začinjen s francosko literaturo, ki vas poteg¬ne v akademski milje ameriških univerz.

Odlomek iz knjige

"Za božič si v Franciji. Počutiš se izjemno dobro. Začudeno se spominjaš, da si septembra prav tam želel umreti. Božični večer proslavljaš pri očetu in njegovi ženi, s sestro in njunima otrokoma – z nečakinjo, prezrelo za svoja leta in vso sijočo, katere vsak odgovor te preseneti z bistroumnostjo, z nečakom, nežnim in občutljivim, ki se ti prilizuje in ti riše letala. Na božični dan s Sylvie odideta v Creuse, kjer štiri dni ostaneta pri Veronique, Alainu in njunima ljubkima otrokoma, od katerih je mlajšega imela pri skoraj petinštiridesetih, čudež enako čudovit, kot je ona sama. Prekipevajoč od energije in sreče jih brez prestanka spravljaš v smeh. Po povratku v Pariz večerjaš pri tvojem Bôju in njegovi luštni Clare, spet vidiš njunega očarljivega dvojezičnega Cala in dojenčka s svetlimi kodri. Tvoje tri francoske družinice."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam