To noč sem jo videl

To noč sem jo videl

Avtor: Drago Jančar
Založnik: Modrijan, 2010
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Laško

V romanu, postavljenem v čas pred in med drugo svetovno vojno, spremljamo tragično usodo zakoncev Zarnik, Veronike in njenega moža, bogatega industrijalca Lea. Lik obeh sloni na življenjski zgodbi realnih zgodovinskih oseb. Veronika je mlada, ekstravagantna, v umetnost zaljubljena ženska, a v bistvu preprosta in polna življenjske radosti. Njeno zgodbo pripoveduje pet oseb: oficir jugoslovanske kraljeve vojske in Veronikin nekdanji ljubimec, Veronikina mati, zdravnik nemške okupacijske vojske, družinska gospodinja Zarnikovih in nekdanji partizan, ki se po petdesetih letih spominja usodnih dogodkov med vojno. Pisatelj se v romanu ne opredeljuje do kaotičnega dogajanja na Slovenskem med drugo svetovno vojno, v središču pripovedi so osebne izpovedi posameznikov, povezanih s tankimi čustvenimi nitmi. Prepričljivo in pretresljivo branje.

Odlomek iz knjige

''In sva se. Danes ponoči, ko je prišla vsa živa skozi prehod med pogradi v oficirski baraki in se ustavila ob meni. Kaj je, Stevo? Je rekla, ne moreš spati? Hotel sem reči: Mislil sem, da živiš na Gorenjskem, pod zelenim pobočjem, spodaj je ravnica s širokimi polji, to sem hotel reči, a kaj jezdiš tam naokoli? Ona pa je že odhajala, že je ni bilo več. Seveda, to sem hotel reči, ker sem vedel, da živi v graščini, v svoji zlati kletki, ali mi ni nekoč rekla, jaz že nisem svobodna. Zdaj pa je prostovoljno zvezana z verigo s človekom, ki ga morda nima raje od mene, vendar pa z njim raje živi. To noč pa je vseeno prišla k meni, to noč sem jo videl, kar sama je prišla, Veronika.''

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam