skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Tri skodelice čaja

Tri skodelice čaja

Avtor: Greg Mortenson
Založnik: Mladinska knjiga, 2008
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Mozirje

Zgodba se pričenja v mali gorski vasici v Pakistanu, kamor se je zatekel ameriški alpinist Greg Mortenson, potem ko ni uspel osvojiti vrha K2. Tamkajšnji prebivalci, čeprav neizmerno revni, so z njim delili vse, kar so imeli. Ko je odhajal, jim je obljubil, da se bo vrnil in jim zgradil šolo. Knjiga Tri skodelica čaja je pripoved o izpolnjeni obljubi ter o neizmerni moči, zanosu in neomajnosti, ki jo premore glavni junak in jo neverjetno uspešno prenaša na druge. Namesto ene je Mortenson zgradil petinpetdeset šol – predvsem dekliških, in to na ozemlju, ki je skrajno nenaklonjeno izobraževanju deklic. Uspelo mu je pridobiti naklonjenost ljudi, ki pogosto stojijo vsak na svojem bregu in ne najdejo brvi, ki bi jih lahko povezala. Zgodba Grega Mortensona je dokaz, da tudi preprost človek lahko spreminja svet s pravo mero značaja, poguma in odločnosti.

Odlomek iz knjige

"Ko sta v roke prijela veliki porcelanasti skodelici z vročim čajem, iz katerega se je kadilo, je hadži Ali spregovoril. »Če v Baltistanu želiš uspeti, moraš spoštovati naš način življenja,« je rekel in popihal tekočino v svoji skodelici. "Ko z Baltijem spiješ prvo skodelico čaja, si mu tujec. Pri drugi skodelici postaneš častni gost. Pri tretji skodelici postaneš del njegove družine, in Baltij je za družino pripravljen narediti vse, celo umreti,« je nadaljeval in svojo dlan prijazno položil na Mortensonovo. »Doktor Greg, moraš si vzeti čas za tri skodelice čaja. Morda smo res neizobraženi, nismo pa neumni. Tu živimo že stoletja in smo preživeli."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam