skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Ubežnica

Ubežnica

Avtor: Alice Munro
Založnik: Celjska Mohorjeva družba
Zvrst: zgodba
Priporoča: Splošna knjižnica Slovenske Konjice

Ubežnica je zbirka osmih kratkih zgodb nobelove nagrajenke za književnost Alice Munro, ki nam predstavi neobičajne zgodbe o ljubezni ter neskončnih izdajah in presenečenjih. V naslovni zgodbi sledimo mladi ženski, ki je prepričana, da si nadvse želi zapustiti moža, a tega ni zmožna narediti. Skupna nit vseh zgodb so življenja žensk, ki ne zmorejo oziroma ne znajo najti zadovoljstva v svetu, v katerem živijo, kar seveda prinaša razočaranje in neizpolnjenje.

 

Pod spretnim peresom avtorice liki, o katerih piše – to so ženske vseh starosti v različnih razmerah, njihovi prijatelji, ljubimci, starši in otroci – postanejo tako živi kot da bi brali o naših znancih ali sosedih.

Odlomek iz knjige

»Najbolj nenavadno in najčudovitejše v vsem tem nizu dogodkov se mi zdi to, da se je Flora spet pojavila. Pravzaprav se zdi skoraj čudež. Kje je bila ves ta čas in zakaj je izbrala prav tisti trenutek, da se je ponovno pojavila? Prepričana sem, da ti je mož vse opisal. Pogovarjala sva se pri vratih na notranje dvorišče in jaz – ki sem gledala navzven – sem prva opazila nekaj belega – dirjalo je proti nama iz teme. Seveda je bil to učinek talne megle. A bilo je zares zastrašujoče. Mislim, dasem glasno zakričala. Nikoli v življenju še nisem občutila take začaranosti, v pravem pomenu besede. Pravzaprav bi morala biti iskrena in reči strahu. Tam sva stala, dva odrasla, vsa otrpla, in nato iz megle pride mala izgubljena Flora.«

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam