skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Umetnost potovanja

Umetnost potovanja

Avtor: Alain de Botton
Založnik: Vale-Novak, 2003
Zvrst: esej

Človeka so že od nekdaj navduševala potovanja, odkrivanja novih svetov in umetniških lepot. V knjigi Umetnost potovanja nas Alain de Botton v obliki esejev vodi od vznemirljivega pričakovanja, doživljanja pokrajine in umetnosti na samem potovanju, do vrnitve. Delo ni običajen turistični vodnik, saj vsako poglavje predstavlja sklop razmišljanj, ki jih dopolnjujejo misli, pesmi ali slike znanih pisateljev, pesnikov, slikarjev, kot npr.: Flauberta, Baudelaira, Van Gogha, in drugih. Na posebno prodoren način opisuje vzdušje, ki vlada na letališčih, vlakih, v hotelih, med vožnjo po avtocestah, govori o počitniških romancah… Knjiga je kot nalašč za čas, ko bomo začeli razmišljati o pomladnih potovanjih in poletnih počitnicah.

Odlomek iz knjige

"Če naše življenje poteka v znamenju lova na srečo, potem morda o dinamiki tega naprezanja – o vsej njegovi gorečnosti in protislovjih – le malokatera dejavnost lahko pove toliko kot naša potovanja. Ta izražajo, pa čeprav še tako nerazumljivo, naša prepričanja o tem, v čem je smisel življenja, če pustimo ob strani zahteve poklica in boj za obstanek. Kljub temu pa le redko pomislimo, da bi utegnila biti filozofski problem, se pravi nekaj, kar zahteva razmišljanje onstran meja neposredno oprijemljivega. Zasipajo nas z nasveti o tem, kam naj potujemo, le malo pa slišimo o tem, zakaj in kako naj bi potovali – čeprav se nam zdi, da se nam prav ob umetnosti potovanja zastavljajo številna vprašanja, ki niso niti preprosta niti nepomembna in katerih preučevanje mogoče lahko na svoj skromni način prispeva k razumevanju tega, kar so grški filozofi prelepo poimenovali eudaimonia ali človekov razcvet."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam