skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
V pekel in nazaj

V pekel in nazaj

Avtor: Sophie Kasiki
Založnik: Mladinska knjiga, 2016
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Šentjur

Knjiga V pekel in nazaj je resnična zgodba Sofie, ki se je kot deklica, zaradi mamine smrti, preselila v Francijo k svoji sestri. Njeno odraščanje zaradi izgube mame spremljata depresija in melanholično razpoloženje. Postane specialna pedagoginja, spozna Juliena, se zaljubi vanj in kmalu si ustvarita družino. Po rojstvu sina spet zapade v melanholično razpoloženje in v iskanju smisla življenja sprejme islamsko vero. Pri svojem delu spozna tri prijetne fante, ki nenadoma odpotujejo v Sirijo in tja vabijo tudi Sofio. Pod pretvezo, da gre pomagat kot prostovoljka v Turčijo, z otrokom odide v Sirijo, kjer pa spozna ves pekel Islamske države.

Odlomek iz knjige

V resnici pri njih nisem zaznala nobenih znakov »radikalizacije«, ki jih omenjajo v časopisih. Nisem opazila sprememb v njihovem obnašanju. Vsi trije »ta mali« so se o svoji veri začeli spraševati že med odraščanjem. Molili so. In res je, da so bili raje v družbi drug drugega kakor deklet. Raje so mi segli v roko kakor me objeli – a niso bili edini. Redno so obiskovali domačo mošejo, in nič več kot to. Nobenih napadalnih govorov niso imeli. Nobenih propagandnih sporočil. Nobenega političnega zanosa. Nosili niso ne brad ne dolgih oblačil dželab. Oblečeni so bili v enake obrabljene teniske, kavbojke in jopiče kot njihovi prijatelji. Pogosto smo se skupaj pogovarjali o veri, vsaj med mojo spreobrnitvijo, in prepričana sem bila, da niso fanatični. Razpravljali smo o nekaterih surah in se včasih o njih celo šalili. Niso govorili, kot da bi zanje vsebovale neko višjo resnico.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam