skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
V tvoji puščavi

V tvoji puščavi

Avtor: Miguel Tavares Sousa
Založnik: Cankarjeva založba, 2013
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Velenje

V tvoji puščavi je izjemno lepa potopisno obarvana pripoved. Je zgodba o potovanju k svojemu bistvu, o hrepenenju po izgubljeni osebi in nepozabni puščavi. Predvsem gre za izpoved, zahvalo, nekakšno poslovilno pismo. Za avtorja je pričujoči roman poklon osebi, s katero je skupaj potoval. Sama zgodba je zelo preprosta. Portugalski novinar, reporter in fotograf se z enaindvajsetletno Claudio, ki jo je spoznal preko svojih prijateljev tik pred potovanjem, odpravi z avtom na potovanje po Sahari. Osupne nas izjemen opis odnosa med neznancema, ki si med potjo delita sobo, šotor, rešujeta probleme in se šele spoznavata. Druži ju predvsem želja po odkrivanju prostrane in nedoumljive puščave, ki ju na poseben način za vedno poveže. Dvajset let po njunem potovanju se avtor odloči, da napiše roman, s katerim obračuna z breznom in praznino v sebi. S spominom nanjo se skuša ločiti od nje, preneha hrepeneti po njej in ji pokloni posvetilo: »Za Claudio tam zgoraj, na zvezdi nad Saharo.«

Odlomek iz knjige

Tako sem tekom let začel premišljevati o tem, da bi povedal najino zgodbo. Kot sem že povedal, sem si pred dnevi ogledoval stare fotografije, ko sem naletel na tiste z najinega potovanja. Zadržal sem se na fotografiji, na kateri Claudia sedi na džipu, jaz pa se zraven nje naslanjam nanj in se nagibam nazaj. Čeprav je v ozadju na sliki najprej opaziti ravno njo, zaradi njenega videza popolnega miru in spokoja, ki ga je na trenutke prekinila rahla senca, ki je včasih pomenila radost, včasih bridkost, ki ji je zatemnila pogled in me pahnila v obup, ker mi je ni uspelo pravočasno dešifrirati.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam