Vsaka sekunda šteje

Vsaka sekunda šteje

Avtor: Lance Armstrong
Založnik: Učila, 2004
Zvrst: biografija

Pred nami je druga knjiga slavnega kolesarja Lancea Armstronga. Predstavlja logično nadaljevanje prve, z naslovom Ne gre samo za kolo. Lance je premagal je raka in se zmagoslavno vrnil na kolesarske steze, kar pa je bilo veliko težje, kot je pričakoval. Nihče ni verjel, da je res ozdravljen, sponzorji so ga zapustili, nobeno moštvo ga ni hotelo. Toda bil je trmast in vztrajen. Trdo je treniral po sedem in več ur dnevno, poleti in pozimi. Vsi ti napori so rodili sadove: petkrat je osvojil najbolj prestižno tekmo v kolesarstvu Tour de France in osvojiti želi tudi šesti naslov. V pripovedovanju spretno prepleta kolesarjenje, družinsko življenje in bolezen. Knjiga, ki dokazuje, da na kolesu in zasebno res šteje vsaka sekunda.

Odlomek iz knjige

"Ko so dvomi naraščali, je postal Tour de France 2000 izjemno pomembna dirka zame, morda celo pomembnejša kot leta 1999. Vse razen znova osvojenega naslova zmagovalca bi bilo zame poraz. "Samo glejte", sem rekel prijateljem. "Spet bom zmagal. Pa veste, zakaj? Ker nihče od mojih nasprotnikov ne misli, da to lahko dosežem". Začel sem dobesedno iskati razloge, da bi bil razdražen na kolesu. Zbiral sem vsakršne izraze dvoma, vsakršno nejeverno opombo ali izraz negotovosti nasprotnikov in jih uporabil kor izziv. Sestavil sem seznam. To je bila stara tekmovalna navada, ki je izvirala še iz mojega otroštva v mestu Plano, ko nikoli nisem imel toliko denarja kot drugi otroci ali pa se nisem ukvarjal s pravim športom. (V Teksasu te sicer niso silili igrati ameriškega nogometa, vsekakor pa je bili zaželeno, da si ga znal igrati.) Tudi obeh staršev nisem imel. Vedno so me podcenjevali in vedel sem, kako lahko to izrabim v svoj prid. Kar cvetel sem, če so me zapostavljali. "Samo navaden fant sem," sem rekel tisti zimo. "Pokazal vam bom, česa je sposoben navaden fant."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam