Vse šteje

Vse šteje

Avtor: Ama Ata Aidoo
Založnik: Cankarjeva založba 2004
Zvrst: roman

Vse šteje je zbirka sedemnajstih kratkih zgodb, ki med sabo navidez niso povezane. Vse so napisane v prvi osebi, pripovedovalec pa je vedno drug. Zgodbe prikazujejo utrinke iz življenja Afričanov v Gani, Gancev v tujih deželah ter odnos Gancev do svojih ljudi v Gani in zunaj nje, pa tudi odnos do Evropejcev in njihovih navad. V pripovedih spoznamo občutja posameznika v različnih situacijah in odnosih. V ospredje je največkrat postavljena ženska ter njena vloga v družini in širši družbi. Ženske v teh zgodbah nimajo samo dolžnosti skrbeti za družino, ampak imajo poleg družine tudi kariero ali pa so na dobri poti, da si to ustvarijo. Kratke, berljive zgodbe, o katerih boste razmišljali tudi potem, ko boste odložili knjigo.

Odlomek iz knjige

"Vedno se je spomnila šal, ki so jih njeni moški kolegi radi pripovedovali o položaju žensk v tradicionalni družbi. Na primer, kako je moški navadno hodil na kmetijo za ženo: zgolj v primeru, da bi bilo spredaj kaj nevarnega. “Le z mačeto pod pazduho, medtem ko je ženska nesla dnevni tovor na glavi in otroka na hrbtu …” Šala o spolih. Seveda kot pri rasističnih šalah in drugih produktih humorja, ki temelji na notranjem nemiru, pripovedovalec vedno upa, da bodo poslušalci njegovo sposobnost, da je tako odkrito nesramen, vzeli kot znamenje njegove svobode, ki izhaja iz privilegijev. Alah, kako malo se poznamo kot skupine in koliko manj kot posameznike!"

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam