skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zeitoun

Zeitoun

Avtor: Dave Eggers
Založnik: UMco
Zvrst: biografija
Priporoča: Splošna knjižnica Slovenske Konjice

Knjiga Zeitoun je bila ob izidu razglašena za knjigo leta s strani časopisnih hiš The Guardian in The New Yorker. Spremlja naslovnega junaka, ki je bil priča dvema velikima polomijama ameriške politike v tretjem tisočletju: vojni proti terorju in odzivu na orkan Katrina.

Orkan Katrina je leta 2005 zahteval več kot tisoč smrtnih žrtev in povzročil nepredstavljivo materialno škodo. Ravno v tem prizadetem območju se je znašel junak zgodbe, Abdulrahman Zeitoun, sicer preprost podjetnik sirskih korenin iz New Orleansa, mož in oče treh hčera. Odločil se je ostati na kraju katastrofe in pomagati tudi po tem, ko se je njegova družina umaknila na varno. V kanuju je reševal je življenja sosedov in njihovo lastnino, nekaj dni kasneje pa je bil brez razloga in kakršnegakoli pojasnila aretiran zaradi suma terorizma.

Zgodba opisuje življenje Zeitouna in njegove družine v sedanjosti in nudi tudi pogled v preteklost, v otroštvo in mladost glavnega junaka ter ljubezensko zgodbo med naslovnih junakom in Kathy. Zgodba se sooča tako s posledicami orkana kot z ravnanjem ameriških oblasti zaradi nenadne aretacije Zeitouna.

Odlomek iz knjige

Zeitoun je v rokah držal kos papirja, na katerem je bila napisana Kathyjina telefonska številka v Phoenixu. Mora jo poklicati, še preden jo začne skrbeti. Že deset minut je zamujal. Hotel je že zaključiti pogovor z Ahmadom, ko je z verande zaslišal Nasserjev glas. Z nekom se je pogovarjal zunaj. »Zeitoun!« je poklical Nasser. »Kaj?« je vprašal Zeitoun. »Pridi sem,« je rekel Nasser. »Tile moški sprašujejo, če potrebujemo vodo.« Zeitoun je sklepal, da gre za moške, kot sta on in Nasser – može v čolnih, ki se vozijo po mestu in pomagajo drugim. Ko je končal klic, je spodaj na verandi zagledal skupino moških – vsi so bili oboroženi in družno so planili v hišo. Zeitoun je odložil slušalko in stopil proti vratom ...

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam