Zgodbe ob kuhinjski mizi

Zgodbe ob kuhinjski mizi

Avtor: Rachel Naomi Remen
Založnik: Nova Gorica: Eno, 2004
Zvrst: roman

Rachel Naomi Remen je zdravnica, profesorica medicine in terapevtka. Njene Zgodbe ob kuhinjski mizi se dotikajo vseh življenjskih vprašanj – od trpljenja in bolečine, do ljubezni, vere, čudežev in smisla. Predstavljajte si, da sedi za vašo mizo in vam pripoveduje zgodbe, ki so v tej knjigi. Zdravilne zgodbe. Prepoznali boste občutek – kot da nekdo seže v vašo mehko sredico, vam nežno poboža srce, drhteče od vznemirjenja, ker je končno bilo prepoznano. Za vse, ki nikoli niste povedali svoje zgodbe.

Odlomek iz knjige

"Menim, da je poslušanje najosnovnejši in najvplivnejši način povezovanja z drugimi. Mogoče je naša pozornost najpomembnejše, kar si dajemo. Zlasti še, če si jo dajemo iz srca. Ko ljudje govorijo, ni treba narediti nič, dovolj je, da jih sprejmemo. Se jim predamo. Prisluhnemo njihovim besedam. Se zmenimo zanje. To, da nam je mar zanje, je celo pomembnejše od tega, da jih razumemo. Večinoma se ne cenimo in ljubimo dovolj, da bi to vedeli. Potrebovala sem dolgo časa, da sem začela verjeti v moč preprostih besed: »Tako žal mi je.« In jih misliti resno. Neka moja pacientka mi je povedala, da so jo ljudje, medtem ko jim je pripovedovala svojo zgodbo, pogosto prekinjali z besedami, da se jim je nekoč zgodilo nekaj čisto podobnega. Njena bolečina je ironično postala njihova zgodba. Sčasoma se je prenehala pogovarjati z večino ljudi. Bilo je preveč samotno. Poslušanje povezuje. Ko prekinemo drugega, da bi mu povedali, da ga razumemo, premaknemo žarišče pozornosti nase. Ko poslušamo, ve, da nam je mar…"

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam