skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zlato

Zlato

Avtor: Cris Cleave
Založnik: Mladinska knjiga, 2016
Zvrst: roman
Priporoča: Knjižnica Slovenske Konjice

Kate in Zoe sta od najstniških let vrhunski tekmovalki v hitrostnem kolesarjenju, v športu, v katerem je treba tvegati vse, pozabiti na običajno življenje, s telesom brez maščob in strogimi dietami premagovati najboljše sotekmovalke na svetu. Zmagoslavje in razočaranje loči samo stotinka sekunde. Roman angleškega pisatelja Chrisa Cleava je primer izjemne sodobne pisave, ki bralcu zastavlja kruto vprašanje: Kaj bi žrtvovali za ljudi, ki jih ljubite? Sodobnost je pri Cleavu občečloveška: Kate in Zoe sta kakor sodobni Amazonki, željni uspeha v karieri, a v notranjosti hočeta izpolniti praznino, ki zeva v sodobnem človeku: potrebo po ljubezni.

Odlomek iz knjige

"Na koncu ji ob tem, da je zamudila priložnost, ni bilo tako hudo, kot si je predstavljala. Z Jackom sta od nekdaj načrtovala, da bosta imela otroke, seveda takrat, ko bo njuna športna kariera končana. Če se je malce slepila, češ da gre za običajno smolo - denimo pozabljeno kontracepcijsko tabletko -, je stvar lažje sprejela. Rekla si je, da je s Sophie enako kot z vsakim tretjim otrokom: nenačrtovana je, a vseeno zaželena. Veselila se je Zoejinih uspehov, in ko je naslednji dan tudi Jack osvojil zlato medaljo, njena čustva poleg radosti niso vsebovala zapletenejših primesi. Ko jo je Jack zatem z vrhnje stopnice zmagovalnega odra vprašal, ali se hoče poročiti z njim, je, sama s Sophie v njihovi dnevni sobi pred malim televizorjem dva tisoč petsto kilometrov stran, vzkliknila: "JA!" Čez dvajset minut se je pred njihovo hišo prikazalo ducat fotografov in snemalna ekipa, ki ji je v neposrednem prenosu omogočila pogovor z Jackom. "Ja," je znova rekla, tokrat mirneje. "Ja, hočem."

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam