skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
ODPRTJE DVEH RAZSTAV: ŽIVLJENJE IN DELO ČEŠKEGA PISATELJA KARLA ČAPKA & ČEŠKA KNJIŽEVNOST SKOZI OČI SLOVENSKIH PREVAJALCEV IN PREVAJALK

ODPRTJE DVEH RAZSTAV: ŽIVLJENJE IN DELO ČEŠKEGA PISATELJA KARLA ČAPKA & ČEŠKA KNJIŽEVNOST SKOZI OČI SLOVENSKIH PREVAJALCEV IN PREVAJALK

Vabljeni na češko obarvan večer v Osrednja knjižnica Celje in odprtje dveh razstav: Življenje in delo češkega pisatelja Karla Čapka & Češka književnost skozi oči slovenskih prevajalcev in prevajalk. 🇸🇮 🇨🇿

Na odprtju razstave se bomo družili s predstavniki Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani in namestnikom veleposlanika Pavlom Sladkym, Tatjano Jamnik, prevajalko češke in poljske književnosti, urednico in predsednico Kulturno umetniškega društva Police Dubove, za kulturni program bosta poskrbeli učenki Glasbene šole Celje flavtistka Lucija Marčič (mentorica Tina Blazinšek), na klavirju pa jo bo spremljala Ana Semič Bursač.

Preko ZOOM-a nas bo nagovoril dr. Hasan Zahirović, prevajalec in "čapkolog", ki je bil v Pragi odlikovan z najvišjim Čapkovim odlikovanjem.

Karel Čapek (1890-1938) je bil eden najvplivnejših čeških pisateljev 20. stoletja. Znan je po tem, da je prvi uporabil besedo robot. Pisal je znanstvenofantastična dela dolgo, preden se je znanstvena fantastika razvila v samostojen žanr, danes je prepoznan predvsem kot pionir klasične evropske smeri ZF, ki se bolj kot razvoju tehnike posveča sociološkim tematikam.

Druga razstava z naslovom Češka književnost skozi oči slovenskih prevajalcev in prevajalk prikazuje življenje in delo uglednih slovenskih prevajalcev in prevajalk, ki so na svojem področju dejavni od sredine 20. stoletja. Razstava se osredotoča zlasti na zapuščino Zdenke Škerlj-Jerman (1933-2010), Jaroslava Skrušnega (1947), Nives Vidrih (1958) in Tatjane Jamnik (1976), vsi so dobitniki najvišje slovenske nagrade za književni prevod, nagrade Antona Sovre.

Razstavi bosta na ogled do konca aprila.

Veselimo se srečanja z vami.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam