skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Iz zgodovine univerze

1994

1994

Prof. Božena Orožen, vodja domoznanskega oddelka OKC v pokoju, je dala pobudo, da bi tudi v Celju organizirali Univerzo za tretje življenjsko obdobje. Datum, ki velja za uradni začetek Univerze za tretje življenjsko obdobje v Celju, je 11. april 1994, ko se je v knjižničnih prostorih prvič zbrala skupina upokojencev in začela z rednimi domoznanskimi srečanji dvakrat mesečno. V oktobru istega leta je bil napravljen natančen načrt delovanja Univerze. Vodenje dejavnosti je prevzel prof. Niko Veber. Poleg domoznanskega krožka sta bila organizirana še dva krožka.
1995

1995

Pri izvajanju dejavnosti je občasno sodelovala višja knjižničarka Marija Kumer. Univerza je štela 57 članov, ki so se srečevali v domoznanskem, zdravstvenem, angleškem in nemškem krožku. Za promocijo Univerze je Osrednja knjižnica Celje poskrbela na sejmu Senior v hali Golovec.
1998

1998

V začetku leta je vodenje dejavnosti prevzela Slavica Hrastnik, bibliotekarka v Oddelku za odrasle in mladino. V šestih krožkih se je izobraževalo 100 slušateljev. Poskrbeli smo za celostno podobo U3O (članske izkaznice, spletna predstavitev, plakati), uvedli pisno obveščanje in plačilo članarine. Ob koncu šolskega leta smo se ponovno predstavili na sejmu Senior.
1999

1999

Vpis v univerzo se je močno povečal; 169 članov je obiskovalo 11 krožkov, od katerih je bilo več kot polovica jezikovnih. Sodelovali smo na dveh okroglih mizah v narodnem domu in se predstavili na okrogli mizi na tiskovni konferenci ob dnevih knjige, 21. aprila 1999. Mnogi starejši so pokazali izredno zanimanje za dejavnost, prejeli pa smo tudi prvo javno pohvalo na seji mestnega sveta občine Celje. Vodja dejavnosti in dve mentorici so opravile izobraževanje na Andragoškem centru, s čimer smo zadostili pogojem za udeležbo na javnih razpisih Ministrstva za šolstvo za sofinanciranje dejavnosti.
2000

2000

Pričeli smo z računalniškim opismenjevanjem starejših, prvič pa je zaživel tudi umetnostno-zgodovinski krožek. Literarni krožek je ob kulturnem prazniku pripravil literarni večer v Narodnem domu. Izbor predstavljenih literarnih prispevkov smo izdali tudi v pisni obliki pod naslovom Ko spregovori srce.
2001

2001

Trem tujim jezikom, angleščini, nemščini in italijanščini, se je pridružila francoščina, zaživela sta zeliščarski in klekljarski krožek, z literarnimi ustvarjalci pa smo natisnili izbor prispevkov z naslovom Ko spomini ožive in ga 7. maja predstavili na literarnem večeru v dvorani Glasbene šole Celje. Nekaj članic se je udeležilo srečanja literarnih ustvarjalcev v okviru Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje.
14. maja so se, v avli knjižnice, s prvo razstavo svojih izdelkov predstavile članice krožka ročnih del. Razstavo so poimenovale Za oči in srce ter jo ponovile še v Muzeju novejše zgodovine. Otvoritve se je udeležilo okrog 100 ljudi, razstava sama pa je med obiskovalkami sprožila val navdušenja in veliko povečanje članic krožka.
2003

2003

Likovni krožek je pripravil prvo razstavo v avli knjižnice. Razstavljena dela so bila s strani obiskovalcev izredno dobro ocenjena. 2. septembra je bila slavnostna otvoritev razstave ročnih del z naslovom V spomin na babice in, v veselje nam in Muzeju novejše zgodovine, privabila ogromno obiskovalcev.
2004

2004

V jubilejnem letu je bilo vpisanih 467 članov, delovalo pa je 26 krožkov. Za uspešno izobraževanje in organizacijo prijateljskega druženja ljudi v tretjem življenjskem obdobju je Univerza 11. aprila, na praznik mestne občine Celje, prejela visoko občinsko priznanje – bronasti celjski grb 11. maja 2004 smo jubilej proslavili s slavnostno akademijo v Narodnem domu. Ob tej priložnosti smo izdali zbornik Človek živi, dokler se uči.
2006

2006

V okviru domoznanskega krožka v sklopu 35 srečanj, ki se jih je udeležilo preko 1800 slušateljev, smo pripravili tudi spominski večer ob 150-letnici Aškerčevega rojstva. Predavanje z naslovom Anton Aškerc in Celje, prof. Božene Orožen, v Narodnem domu je pomenilo uvod v sklop prireditev Aškerčevega leta. Velik del nastopajočih so predstavljali člani U3O, kar je dokaz, da univerza tvorno sodeluje v lokalni skupnosti. Zelo odmevna je bila tudi majska razstava del treh likovnih krožkov pod mentorstvom akademske slikarke Manje Vadla. Slavnostna otvoritev z nastopom dekliškega zbora Korina je bila 12. maja 2006.
2007

2007

V maju smo z razstavo ročnih del, ki so jo članice krožkov ročnih ustvarjalnosti naslovile: Srečne smo, da lahko ustvarjamo" gostovali v Muzeju novejše zgodovine Celje. Razstavljenih je bilo 460 vezenih, klekljanih, kvačkanih in pletenih izdelkov, nad katerih mojstrsko izdelavo je bilo navdušenih preko 650 obiskovalcev. O razstavi so pozitivno poročali mnogi lokalni mediji, velenjska televizija pa je posnela daljši prispevek o Univerzi za oddajo Jesen življenja (8.junij 2007). Člani pohodniškega krožka so v tem letu zaključili Posavsko transverzalo, zelo dobro pa je zaživel tudi študijski krožek Spoznavajmo Slovenijo.
2008

2008

V letu 2008 je delovalo 37 krožkov, izvedli smo 4 delavnice in pripravili 36 prireditev, večino v okviru krožka Domoznanstvo-kulturna zgodovina. V Tednu vseživljenjskega učenja smo izvedli dva odmevna dogodka: predavanje Mit o grofih Cejskih grofih in Trubarjev večer, s katerim smo se vključili tudi v sklop prireditev ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva. Dogodek smo v sodelovanju s III. osnovno šolo in Ljubiteljskim gledališčem Teharje organizirali ob koncu šolskega. 12. maja smo v zgornji avli knjižnice odprli slikarsko razstavo članov naših likovnih delavnic. S 140 likovnimi deli se je predstavilo 27 razstavljalcev. Množico obiskovalcev je nagovoril direktor knjižnice, za slavnostni pridih pa je poskrbel Godalni kvartet glasbene šole Celje.
2009

2009

Zaradi gradnje nove knjižnice smo z dejavnostjo univerze gostovali na začasni lokaciji na Mariborski 7. Delovalo je 40 krožkov, pripavili 3 delavnice in 37 prireditev, ki se jih je udeležilo skoraj 2000 slušateljev. V programu je bilo nekaj izredno zanimivih potopisov, veliko pozornosti sta pritegnila Kettejev spominski večer in večer Ipavcev, prav tako dve predavanji smo o Almi M. Karlin. V sklopu poldnevne ekskurzije z Anko Aškerc in Boženo Orožen na Svetino pa smo obiskali tudi njen grob.
2010

2010

Leto je potekalo v znamenju privajanja na prostore v novi knjižnici na Muzejskem trgu 1 a, kjer je izobraževalnim programom U3O namenjena Levstikova dvorana, ki se za potrebe krožkov predeli v tri ločene učilnice, sedež univerze pa je v I. nadstropju knjižnice. Decembra je bila prvič opravljena evalvacija našega dela s strani mreže, ki jo je opravila dr. Ana Kranjc, predsednica slovenske UTŽO. Zelo je bila zadovoljna z našim delom, pomisleke je imela le na status oz. način organizacije.
2011

2011

V letu 2011 je bilo v 46 krožkih aktivnih 611 članov, organizirali smo 42 prireditev in postavili 4 razstave: mandale v knjižnici in v Mercator centru na Hudinji, razstavo ročnih del z naslovom Čebelice s smehom in dobro voljo prepletajo niti v vstopni avli knjižnice ter likovno razstavo Figura v Levstikovi dvorani in pred njo. Leto je bilo rekordno, tako po aktivnih članih kot po obisku prireditev in krožkov (12344). V maju smo skupaj z gospo Rezko Šubic Pleničar organizirali srečanje upokojenih knjižničarjev iz vse Slovenije, ki so bili s knjižnico, univerzo in druženjem v Celju izredno zadovoljni.
2012

2012

Leto 2012 je bilo Mednarodno leto aktivnega staranja in medgeneracijskega sodelovanja. Ob tej priložnosti smo izvedli predavanje Kako doseči sožitje generacij, ki se ga je udeležilo tudi nekaj predstavnikov drugih celjski organizacij, ki delajo s starejšimi. V Tednu vseživljenjskega učenja pa smo v sodelovanju z Visoko zdravstveno šolo Celje organizirali tudi Nordijsko hojo za vse generacije. Skupno učenje ter druženje in mladih in starih je bilo prav prisrčno in koristno. Med novimi izobraževalnimi programi je pomembno omeniti osnovno fotografsko delavnico, japonsko kaligrafijo, urejanje vrtov ter ruski krožek, ki smo ga načrtovali že nekaj let in je v tem letu končno zaživel.
2014

2014

11.april 2014 Slovesno odprtje razstave Drugih 10 let U30.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam