Izobraževalni programi

NOVO ŠTUDIJSKEM LETU 2019/2020:

USPEŠNO KOMUNICIRANJE V ESPERANTU

Esperanto je mednarodni jezik, ki je namenjen lažjemu komuniciranju med ljudmi iz različnih kultur. Ima zelo logično in preprosto zgradbo, zato je enostaven za učenje. Besednjak je izrazno bogat, vzet iz besedišča najpomembnejših evropskih jezikov. Od 20-urnega študijskega krožka lahko udeleženci pričakujejo obvladovanje krajših osebnih predstavitev, enostavnejših pogovorov in razumevanja osnovnih informacij; usposobljenost za pisanje, branje in poslušanje enostavnejših sporočil v esperantu; prijetno druženje ob klepetih, pesmih in igrah; solidno informiranost o učinkovitih načinih samostojnega učenja; obisk esperantista in pogovor z njim… Esperanto govori približno dva milijona ljudi. Če se boste pridružili skupini pod vodstvom izkušenega mentorja, boste lahko kmalu med njimi tudi vi.

 

MOJ LASTNI MODIGLIANI

Po lanskoletni 'uspešnici' s Picassom tudi letos razpisujemo enomesečno slikarsko delavnico, katere namen je spoznati izbranega umetnika in obdobje ter ustvariti svojo umetnino. Tokrat bo ustvarjanje navdihnil italijanski umetnik Amedeo Modigliani. Prvo srečanje bo namenjeno spoznavanju njegove osebnosti, njegove  unikatne umetniške smeri in umetniških del, sledilo pa bo sproščeno ustvarjanje lastne slike. Stil in tehnika slikanja bosta primerna za različne risarske nivoje.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

DOMOZNANSTVO – KULTURNA ZGODOVINA
V sklopu najobsežnejšega izobraževalnega programa prirejamo različna predavanja, potopisne in literarne večere, srečanja z zanimivimi gosti … Srečanja potekajo dva do trikrat mesečno v knjižnici, občasno pa si ogledamo tudi aktualne razstave in lokalne znamenitosti, obiščemo opero ali se odpravimo na krajšo ekskurzijo. Spoznavamo kulturo, umetnost, zgodovino, naravo; tako odkrivamo svoje bližnje okolje, domovino in ves svet.

 

JEZIKOVNO IZOBRAŽEVANJE
Krožki so namenjeni vsem, ki bi radi pridobili ali izpopolnili znanje tujih jezikov. Učenje poteka v več zahtevnostnih stopnjah. Predznanja ne preverjamo; skupino vsak izbere po lastni presoji oz. posvetu z udeleženci programa. V študijskem letu 2019/2020 razpisujemo učenje in poglabljanje naslednjih jezikov:

  • angleščina (začetna, nadaljevalna, konverzacija)
  • francoščina (začetna, nadaljevalna)
  • italijanščina (začetna, nadaljevalna)
  • nemščina (začetna, nadaljevalna, konverzacija)
  • španščina (začetna, nadaljevalna)
  • ruščina (začetna, nadaljevalna)

Nova skupina se oblikuje po prijavi vsaj 8 slušateljev.

 

ČEBELARSKI KROŽEK

Da bi pripomogli k ozaveščanju ljudi o pomenu čebel za preživetje človeštva, razpisujemo nov izobraževalni program. Sestavljajo ga med seboj vsebinsko povezani sklopi predavanj na temo čebelarstva, čebeljih pridelkov in apiterapije. Spoznavanje skrivnostnega življenja čebel in njihovega pomena za dobro človeka bo zanimivo tudi za tiste, ki nimate svojega panja. Vsem, ki se s čebelami že ukvarjate, pa bo dobrodošel kakšen dodaten nasvet mentorice – izkušene čebelarke. Po končanem ciklu predavanj boste udeleženci  izobraževanja skupaj obiskali čebelarstvo. V živo boste videli aktivnost čebel in dogajanje v panju, si ogledali čebelnjak za izvajanje apiterapije, poskusili izdelati lectovo srce … in si prav gotovo ustvarili drugačen pogled na čebele.

 

PUNČKA IZ CUNJ

Punčka iz cunj je igrača, ki jo poznamo v vseh kulturah sveta. Nekoč je marsikomu v otroštvu delala družbo, danes pa je to UNICEF-ov projekt, katerega temeljni namen je zbiranje sredstev za cepljenje otrok proti šestim nalezljivim smrtonosnim otroškim boleznim v državah v razvoju. V projekt se vključujejo vse generacije; letos se projektu pridružujemo tudi mi. Z veliko truda in ustvarjalnosti prostovoljk in prostovoljcev po vsej Sloveniji nastajajo unikatne, ročno izdelane punčke. Izdelovanje punčk predstavlja predvsem starejšim zanimiv in koristen način preživljanja prostega časa ter možnost spletanja prijateljskih vezi med izdelovalci in posvojitelji punčk. Posameznik lahko namreč punčko na dobrodelni dražbi ali spletu posvoji z donacijo za cepljenje enega otroka.

UMETNOST ŽIVLJENJA

Če bi obvladali umetnost življenja, bi našli srečo, ki jo vede ali nevede išče vsak človek. Česa še ne znamo, kje ravnamo narobe, kaj lahko spremenimo, da bi se temu približali? Če želite vsaj malce spremeniti svoj pogled na svoje življenje, sodelovati pri svojem osebnem razvoju, razvoju našega planeta, graditi pravilne medčloveške odnose, ste dobrodošli v novi skupini pod mentorstvom učiteljice transmisijske meditacije in dolgoletne prostovoljke Hospica.  Nauk večne modrosti  ali uvod v duhovno dediščino človeštva vam bo še bolj razjasnil skrivnosti vesolja in naravo človeškega bivanja.

 

TEČAJ PREPREČEVANJA PADCEV

Zaradi padca v starosti vsako leto umre mnogo ljudi, smrtnost pa je največja ravno pri padcih doma. Slušatelji se pogovarjajo o nevarnostih za padce v svojem okolju in o tem, kaj lahko naredi vsak sam in vsi skupaj, da do padca ne pride, oz. kako ublažiti njegove posledice. Naučijo se tudi telovadnih vaj za utrditev ravnotežja. Program je po načelih delovanja Inštituta Antona Trstenjaka zastavljen celostno, od skrbi za telesno zdravje do lepih družinskih odnosov, prav tako pa vključuje napotke, kaj je mogoče v domačem in zunanjem okolju storiti za varnejše gibanje.

POHODNIŠTVO
Želja po odkrivanju zanimivih peš poti in skrb za vitalnost druži članice in člane pohodniškega krožka. Skupina ne priznava počitnic, tako se vse leto vsak četrtek odpravi na pohod; zadrži jih le izjemno slabo vreme. Malce vztrajnosti in volja, da naredi nekaj koristnega zase, je vse, kar pohodnik potrebuje. Pohodi so prilagojeni fizičnim zmogljivostim starejšim. Za varnost poskrbi in odgovarja vsak sam zase.

 

SPOZNAVAJMO SLOVENIJO
Krožek združuje ljubitelje Slovenije, ki želijo domače pokrajine dobro spoznati in so pripravljeni v krožku tudi aktivno sodelovati. Program predvideva 4 ekskurzije, ki jih člani ob pomoči mentorice in proučevanju različnih knjižničnih virov temeljito pripravijo. Tako je ogled v živo le še »pika na i« pri študiju določene pokrajine.

 

SREBRNO PLATNO
V sodelovanju z Mestnim kinom Metropol tudi letos razpisujemo izobraževalni program Srebrno platno - dopoldanska srečanja za ljubitelje filmske umetnosti. V dvorani Metropola bo enkrat na mesec na ogled posebej izbran film, ki je tako ali drugače zaznamoval filmska platna po svetu. S kratkim uvodom v film, ki ga bodo pripravili sodelavci kina Metropol, bomo omogočili prijetna druženja ob zgodbah s filmskega platna, ob slovenskih filmih pa bomo v goste povabili avtorje oz. filmske ustvarjalce.

 

Z GLASBO SKOZI ČAS

Krožek združuje ljubitelje glasbe. Program je skrbno pripravljen in vključuje spoznavanje skladateljev in njihovih del, pa tudi glasbenih oblik in instrumentov, značilnih za obdobje. Ob poslušanju glasbenih posnetkov na obravnavano temo  se člani o glasbi pogovorijo in jo globlje doživijo. V letošnjem študijskem letu je v načrtu spoznavanje glasbene umetnosti poznega novega veka.

Obogatitev glasbenega izobraževanja je glasbeni abonma Hiše kulture Celje Vesperae Musicae, ki je članom U3O na voljo po ugodnejši ceni. Med septembrom in majem se bo v Narodnem domu zvrstilo osem koncertov klasične glasbe. Vsak bo pospremljen s predgovorom in pogovorom z ustvarjalci, na katerih se bodo poslušalci dodobra seznanili z glasbo in umetniki, ki jih bodo poslušali.

 

UMETNOSTNA ZGODOVINA 1 in 2

Umetnostno-zgodovinska krožka sta namenjena ljubiteljem umetnosti, ki želijo natančneje spoznati različne umetnostne zvrsti, jih pravilno uvrstiti v prostor in čas, hkrati pa umetnost razumeti in graditi svoj estetski čut. Predavanja profesorice umetnostne zgodovine popestrijo projekcije in obiski aktualnih razstav. Skupina 1 (ponedeljek) bo poglabljala izbrane teme, skupina 2 (sreda) pa bo letos proučevala upodabljajočo slikarsko umetnost konca 19. stoletja.

 

LIKOVNE DELAVNICE

Vsem, ki imajo čut za estetiko in so v sebi odkrili željo po ustvarjalnosti, so namenjene začetne in nadaljevalne likovne delavnice. Člani pridobivajo znanja s področja likovne teorije in praktičnega likovnega snovanja, svojo ustvarjalnost pa bienalno predstavijo na likovni razstavi v knjižnici. Majhne skupine zagotavljajo likovnim ustvarjalcem kvalitetno delo v različnih tehnikah risanja, slikanja in grafike.

 

FOTOGRAFSKA DELAVNICA
Osnovna delavnica je namenjena vsem, ki ste navdušeni nad fotografiranjem in bi radi bolje spoznali lastnosti svojih fotoaparatov in osnove fotografske tehnike. V nadaljevalnem programu so v načrtu panoramski posnetki in delo z njimi v photoshopu, nočni posnetki, studijska fotografija, razumevanje korekcij v fotografskih programih …Osnovni in nadaljevalni program bosta pripravljena v vsem razumljivi in praktični obliki.

 

ORIGAMI

Origami je japonska umetnost zgibanja papirja. Iz enega lista papirja ustvarimo veliko različnih izdelkov, ki lahko imajo uporabno vrednost (okraski, škatlice ...), lahko služijo kot igrače za otroke, vedno pa so dobrodošli kot izvirno darilo. Z origamijem si krepimo ročne spretnosti in miselne sposobnosti.

 

LEPOPISJE – KALIGRAFIJA
Ob učenju veščin pisanja in ob vajah lepopisja oz. kaligrafije razvijamo koncentracijo, potrpežljivost, sposobnost za vizualizacijo in osredotočanje misli. Zaradi tehničnega izziva, ki ga kaligrafija predstavlja, strokovnjaki trdijo, da se ob učenju kaligrafije razvija človekov temperament in umirjenost, izboljša se sposobnost opazovanja, subtilnosti, kreativnosti in samostojnosti. Ob enem pa je pridobljena veščina dobrodošla in nepogrešljiva pri oblikovanju prazničnih voščilnic, vabil, pohval in priznanj, na katere so lahko tečajniki še posebej ponosni. 16-urni program zajema stila pisav karolinška minuskula in unciala. Obe pisavi sta lepo okrogli, čitljivi in primerni za začetnike.

 

RISANJE MANDAL

Beseda mandala v sanskrtu označuje sveti krog, pomeni pa popolnost, enotnost in večnost. Povezuje se s pojmi, kot so:  molitev, meditacija, zdravljenje in zaščita. Nekateri pravijo, da je mandala jezik duše. Tibetanci jo rišejo z namenom prebujanja sočutja do vseh bitij. Za mandale je značilno, da zaradi svojih barv, geometrijskih vzorcev in okrogle oblike oddajajo pozitivno energijo, harmonijo, ljubezen, veselje in mir. Skladne barve in urejena oblika nas spodbujajo, da začnemo nezavedno iskati lastno središče in tako postopoma najdemo pot do samega sebe. Razpisujemo začetni in nadaljevalni izobraževalni program.

 

BONTON – SE ZNAM OBNAŠATI?

Kako primerno izraziti lastno osebnost v najboljši luči? Obleka in naše obnašanje sporočata, kdo smo, nam odpirata vrata in nas označujeta. Kako izbira oblačila za posamezne priložnosti vpliva na naše razpoloženje? Kakšen prvi vtis ustvarimo pri drugih? Ali veste, da večina ne zna pravilno uporabljati namiznega pribora pri jedi? S predavateljico boste pridobili praktične nasvete, skupaj našli potenciale, kako najprivlačnejše uporabiti veščine in odlike, ki jih že imate. Prinesite s sabo najljubše kose oblačil, naučili se jih boste nositi s stilom, zavezati malo drugače, poudariti lastni slog in naravne danosti. Ob spoznavanju nekaterih drobnih vedenjskih skrivnosti, kot na primer obnašanje pri mizi in jedi, boste zagotovo izboljšali svojo odličnost.

 

Z BRANJEM DO LEPŠEGA ŽIVLJENJA
Krožek je namenjen vsem, ki jim branje in pogovor o prebrani literaturi pomenita bogatitev življenja. Medsebojni pogovori mnogo prispevajo k osebnostni rasti. Mentorica je izkušnjo glasnega branja ter povezovanja iz poklicnega življenja uspešno prenesla v tretje življenjsko obdobje. Svoj čas že več let podarja skupini, ki globoko ceni njeno delo. Razglabljajo o odnosih, potrebah ljudi, običajih in življenju na sploh, delijo pa si tudi navdušenje nad samostojnim domačim branjem kakovostne literature.

 

MOŽGANSKI FITNES
Možganski fitnes je interaktivni trening urjenja spomina, pozornosti, koncentracije in sproščanja. Program zajema umske in telesne aktivnosti, ki so namenjene izboljšanju pomnjenja, spodbujajo zdrav način življenja in so preventiva proti bolezenski izgubi spomina (demenca) ter bistveno vplivajo na vitalni način življenja slehernega posameznika. Z metodami giba, pogovornimi in pisnimi nalogami udeleženci spoznajo in preizkusijo vaje za izboljšanje pozornosti in kvaliteto shranjevanja informacij, vaje za kratkoročni spomin, tehnike pomnjenja in vaje za ravnotežje in koncentracijo.

 

FENG SHUI
Feng shui je prastara kitajska modrost, ki se je razvijala z opazovanjem narave in kozmosa in se v nekaj tisočletjih razvila v celostni sistem. Obravnava povezave med človekom, bivališčem, okoljem in časom. Besedi feng shui pomenita veter in voda, dve osnovni obliki življenjske energije ali dve sili, ki imata moč vpliva na preoblikovanje fizičnega okolja. Bistvo feng shuija temelji na vzpostavitvi ugodnega pretoka energije. Namen osnovne delavnice je spoznati osnovne principe feng shuija in jih preizkusiti v svojem okolju, hiši, stanovanju; možnost poglabljanja snovi v drugem semestru.

 

ČARI VRTOV DOMA IN PO SVETU
Člani novega krožka se bodo družili ob spoznavanju lepih, zanimivih, poučnih in nenavadnih vrtov ter parkov, ob tem pa spoznali osnovne zakonitosti dobrega načrtovanja in oblikovanja vrtov. Za dobro in nazorno predstavitev bo poskrbela mentorica z dolgoletnimi izkušnjami s področja krajinarstva in aranžiranja ter s svojo bogato zakladnico fotografij. V načrtu so tudi ogledi nekaj zanimivih vrtov v živo.

 

NARAVA – ZNANA NEZNANKA

V sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave Celje skušamo približati  ter ozavestiti področje ohranjanja narave. Na strokovno poljuden in malce drugačen način (delavnica, vodeni sprehodi, soustvarjanje udeležencev) bodo slušatelji spoznali naravo - rastlinske in živalske vrste ter njihova življenjska okolja, ki jih nujno potrebujejo za življenje. Pogledali bomo tudi, kakšna je pri tem vloga človeka in družbe nasploh (vplivi, ki jih ustvarjamo in kako jih generiramo, kako invazivne vrste vplivajo na okolje in zdravje, načini poseganja v naravo).

 

BACHOVE CVETNE ESENCE
Program jenamenjen vsem, ki se želijo seznaniti z možnostmi uporabe cvetnih esenc za izboljšanje kvalitete svojega življenja. Z uporabo cvetnih esenc lahko postopoma ozavestimo negativna čustva in mentalne vzorce, ki nas odvračajo od polnega, srečnega življenja, se z njimi soočimo in razvijemo nasprotne, pozitivne vrline. S tem ponovno vzpostavimo stanje notranjega ravnovesja in zadovoljstva.
KAR IŠČEMO, NOSIMO V SEBI je naziv nadaljevalnega programa, v katerem bo predstavljen celoten Bachov sistem esenc, njihova uporaba in priprava, namen krožka pa je tudi prepoznavanje povezav med telesom, umom in čustvi.

 

ZELIŠČA ZA ZDRAVJE
Program je namenjen vsem, ki jih zanima celostni pristop k proučevanju zdravilnih rastlin ter njihovih učinkovin in se zavedajo, da je spodbujanje samozdravilne sposobnosti organizma ter ohranjanje zdravja in vitalnosti odgovornost vsakega posameznika. Krožek je zaradi možnosti terenskega dela, kjer člani spoznavajo zdravilne rastline na rastišču, razdeljen v jesenski in spomladanski sklop. Letos razpisujemo začetni in nadaljevalni program.

 

PREHRANA ZA ZDRAVO TELO IN BISTER UM

V okviru krožka udeleženci na zanimiv in njihovemu predznanju primeren način spoznavajo osnove uravnotežene zdrave prehrane. Program je razdeljen na posamezne učne teme, ki se povezujejo in nadgrajujejo. V prvem sklopu predavanj udeleženci spoznajo osnovne sestavine živil – hranilne snovi ter njihovo vlogo na zdravje in počutje posameznika. Udeleženci se seznanijo z osnovami in načrtovanjem dietne ter varovalne prehrane pri povišanem krvnem sladkorju, holesterolu in krvnem tlaku, povišani telesni teži in debelosti, boleznih srca in ožilja, različnih alergijah, intolerancah na posamezne hranilne snovi ter prirojenih motnjah prebave in presnove. Program je dopolnjen še s tremi aktualnimi temami: gensko spremenjena živila, superživila ter nevroprehrana (prehrana za možgane). Učne vsebine so predstavljene na razumljiv in enostaven način. Program vključuje tudi skupinsko in samostojno delo, ki udeležencem omogočata lažje usvajanje osnovnega znanja s področja prehrane.

 

MEDICINA STANOVANJA

Udeleženci izobraževalnega programa raziskujejo sodobno gradnjo in materiale ter njihov vpliv na zdravje prebivalcev. Pri tem programu je poudarek na osnovah dela z radiestezijskimi orodji, proučevanju škodljivih energij v bivalnih in poslovnih prostorih ter njihovi okolici. Cilj programa je zaščita pred škodljivimi sevanji oziroma izdelava potrebnih moderatorjev in lociranje le teh.   

 

MERJENJE ENERGIJ IN SAMOZDRAVLJENJE

Izobraževalni program je nadaljevanje programa Medicina stanovanja; od članov se pričakuje poznavanje osnov dela z radiestezijskimi orodji. Progam vključuje spoznavanje splošnih merilnih tehnik (radiestezije, mišičnih testov, intuitivnih testov, blinkanja), osnove energetske diagnostike, delo z radiestezijskimi rozetami in nihali, v nadaljevanju pa tudi samozdravljenje z nihali, kromoterapijo, osnove tapkanja in manualno terapijo, zaključi pa se s procesom transformacije preteklih lastnih slabih dejanj.

 

RAČUNALNIŠKE DELAVNICE

Starost ni ovira za uporabo  računalnika, ravno nasprotno. Med starejšimi je uporaba računalnika vse pogostejša, še posebej za vzpostavljanje povezave z zunanjim svetom, omogoča pa tudi najrazličnejše ustvarjalnosti. Izobraževanje bo potekalo v knjižnici, razpisujemo pa naslednje programe:

MOJE PRVO SREČANJE Z RAČUNALNIKOM: najbolj uporabne spletne strani, osnove e-pošte in urejanja besedil

OSVEŽITVENA RAČUNALNIŠKA DELAVNICA – za vse, ki želite obnoviti svoje 'računalniško' znanje

FACEBOOK – socialno omrežje za e-povezavo s prijatelji

COBISS – MOJA KNJIŽNICA – komuniciranje s knjižnico iz domačega naslonjača 

IZDELAVA FOTO KNJIGE  - fotografsko-računalniška delavnica

IZDELAVA  FOTO VOŠČILNICE  - fotografsko-računalniška delavnica 

KAKO SI IZDELAM SVOJ FOTO KOLEDAR 2020? - fotografsko-računalniška delavnica

 

ZNAŠ – NAUČI DRUGEGA
Projekt Učenje računalništva v dvoje je zasnovan v okviru Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in deluje na bazi prostovoljstva. Starejši (ali mlajši), ki obvladajo določena računalniška znanja, tablični računalnik ali pametni telefon, lahko v naših prostorih svoje znanje posredujejo tistim članom U3O, ki to znanje iščejo. Uspeh projekta je odvisen predvsem od pripravljenosti prostovoljcev.

 

ROČNE USTVARJALNOSTI
Ročna dela: Program ročnih ustvarjalnosti združuje ljubiteljice različnih zvrsti in tehnik ročnih del (vezenje, kvačkanje, pletenje, richelieu …), skrbi pa tudi za spoznavanje in ohranjanje slovenske narodne ornamentike.
Kvačkamo in pletemo: Krožek je namenjen začetnicam, ki niso preveč spretne s kvačko in pletilko, ki jim navodila za izdelke v različnih revijah povzročajo težave, ki želijo imeti pozimi unikatne modne dodatke …

BRIDŽ
V svetu velja bridž za najlepšo igro s kartami, ki jo veliko ljudi smatra tudi za del splošne razgledanosti in znaka inteligence. Bridž je igra in šport, igranje bridža pa eno najbolj intenzivnih razmišljanj, ki si jih sploh lahko zamislimo in v njem celo uživamo. V preteklem letu smo osnovno delavnico izvedli kar dvakrat, udeleženci pa so se že udeležili prvih turnirjev. Tudi letos razpisujemo delavnico osnov bridža za začetnike.

 

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam