skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Izobraževalni programi

PROGRAMSKO BROŠURO ZA ŠTUDIJSKO LETO 2021/2022 NAJDETE TUKAJ.

 

NOVO V ŠTUDIJSKEM LETU 2021/2022:

 

REKREACIJA ZA STAREJŠE

Da boste fit in v dobri telesni in duševni kondiciji, v sodelovanju z ZPO Celje pripravljamo rekracijo za starejše. Izvajala se bo v novi dvorani na Golovcu, potekala bo enkrat tedensko in bo sestavljena iz ene ure vadbe pod vodstvom trenerja in ene ure plavanja v pokritem bazenu.

 

KREATIVNO PISANJE

Pisanje literature, še posebej poezije, je v enaki meri stvar navdiha in znanja oziroma dela. Za vse, ki se spogledujete s pisanjem, pripravljamo izobraževanje pod vodstvom pesnika in esejista, prejemnika srebrnega celjskega grba in podpredsednika Društva slovenskih pisateljev, dr. Zorana Pevca.

 

ZBRANOST ZA ŽIVLJENJE

Kolikokrat ste odreagirali v afektu, pa vam je bilo kasneje žal? Zbran in čuječ človek, ki zmore ozavestiti svet okoli sebe, v življenju bistveno lažje premaguje stresne situacije in izzive ter pri tem potroši bestveno manj energije in moči kot tisti, ki k življenju pristopa s strahom. V zbranost po metodi Leeja Strasberga in Janeza Vajevca, ki jo pri svojem delu s pridom uporabljajo največje igralske zvezde,  vas bo popeljal priznani pedagog, igralec in prostovoljec Hospica, Žiga Čamernik.

 

KREPITEV PSIHOLOŠKE ODPORNOSTI IN DOBREGA POČUTJA

Podajte se na pot odkrivanja psihologije in psiholoških procesov, kot so duševno zdravje (in kako poskrbeti zanj), strah in tesnobnost, žalost ter depresija, soočanje s stresom, reševanje problemov. Teoretičnemu uvodu bosta na vsakem srečanju sledila pogovor in vodena izkustvena delavnica; tako bodo nova znanja osvetljena tudi s praktičnimi primeri iz vsakdanjega življenja. Program bosta vodila psihoterapevtka in psiholog s celjske enote NIJZ.

 

KITAJSKI JEZIK IN KULTURA

Si želite usvojiti osnov kitajščine in se pri tem namesto na zapletene kitajske pismenke osredotočiti na enostavno govorno sporazumevanje? Učenje jezika bo predavateljica povezala s spoznavanjem kitajske kulture, kulinarike in vsakdanjega življenja. Za šalo se boste preizkusili tudi v uporabi jedilnih paličic, prebrali kakšen kitajski verz, prisluhnili priljubljeni popevki in še kaj.

 

ZGODOVINA ODRSKE UMETNOSTI: VELIČASTNIH TRIDESET

Na krožku se boste seznanili z najodličnejšimi odrskimi deli; z vsebino, zasnovo, inovacijami in zgodovinskim kontekstom 30 brezčasnih dram, oper in simfonij klasične evropske umetnosti. Odgovorite si končno na vprašanje, kaj posamezne umetnike oziroma njihove stvaritve dela tako slavne! Kot obogatitev glasbenega izobraževanja tudi letos ponujamo glasbeni abonma Hiše kulture Celje Vesperae Musicae. Med septembrom in majem se bo v Narodnem domu zvrstilo osem koncertov klasične glasbe. Vsak bo pospremljen s predgovorom in pogovorom z ustvarjalci.

 

ZDRAVILNE RASTLINE OKOLI NAŠEGA DOMA – TRADICIJA IN PRILOŽNOST

Vas je vselej zanimalo, katere izmed koristnih zeli vse se skrivajo na bližnjem travniku ali robu gozda? Naučite se jih prepoznati in se seznanite z zdravilnimi lastnostmi, pravilno uporabo ter ustrezno zasaditvijo nekaterih izmed njih. Na tečaju vam izkušena zeliščarka ne bo predala le znanj o najpomembnejših zdravilnih rastlinah, pač pa se boste v nabiranju in izdelovanju pripravkov (izvlečkov, sirupa, mazil in krem) preizkusili tudi sami. Za vse tiste, ki vas zanima le slednje, pa z dolgoletnim mentorjem zeliščarstva razpisujemo enkratno zeliščarsko delavnico Kreme in mazila. V jesenskem terminu boste izdelovali kostanjevo kremo, v spomladanskem pa je v načrtu ognjičeva/sivkina krema.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

DOMOZNANSTVO – KULTURNA ZGODOVINA

V sklopu najobsežnejšega izobraževalnega programa U3O prirejamo različna predavanja, potopisne in literarne večere, srečanja z zanimivimi gosti … Srečanja potekajo tri do štirikrat mesečno v knjižnici, občasno pa si ogledamo tudi aktualne razstave in lokalne znamenitosti, obiščemo opero ali se odpravimo na krajšo ekskurzijo. Spoznavamo kulturo, umetnost, zgodovino, naravo; tako odkrivamo svoje bližnje okolje, domovino in ves svet.

 

SPOZNAVAJMO SLOVENIJO

Krožek združuje ljubitelje Slovenije, ki želijo dobro spoznati domače pokrajine in so pripravljeni v krožku tudi aktivno sodelovati. Program tudi letos predvideva štiri ekskurzije, ki jih člani ob pomoči mentorice in proučevanju različnih knjižničnih virov temeljito pripravijo. Tako je ogled v živo le še »pika na i« pri študiju določene pokrajine.

 

POHODNIŠTVO

Želja po odkrivanju zanimivih peš poti in skrbi za vitalnost druži članice in člane pohodniškega krožka. Skupina ne priznava počitnic, tako se vse leto vsak četrtek odpravi na pohod; zadrži jih le izjemno slabo vreme. Vsak pohodnik potrebuje le malce vztrajnosti in voljo, da naredi nekaj koristnega zase. Pohodi so prilagojeni fizičnim zmogljivostim starejših. Za varnost poskrbi in odgovarja vsak sam zase.

 

JEZIKOVNO IZOBRAŽEVANJE

Krožki so namenjeni vsem, ki bi radi pridobili ali izpopolnili znanje tujih jezikov. Učenje poteka v več zahtevnostnih stopnjah. Predznanja ne preverjamo; skupino vsak izbere po lastni presoji oz. posvetu z udeleženci programa. V študijskem letu 2020/2021 razpisujemo učenje oziroma poglabljanje naslednjih jezikov:

  • angleščina (začetna, nadaljevalna, konverzacija),
  • francoščina (začetna, nadaljevalna),
  • italijanščina (začetna, nadaljevalna, konverzacija),
  • nemščina (začetna, nadaljevalna, konverzacija),
  • španščina (začetna, nadaljevalna),
  • ruščina (začetna, nadaljevalna),
  • NOVOST: kitajščina (začetna).

 

UMETNOSTNA ZGODOVINA 1 in 2

Umetnostno-zgodovinska krožka sta namenjena ljubiteljem umetnosti, ki želijo natančneje spoznati različne umetnostne zvrsti, jih pravilno uvrstiti v prostor in čas, hkrati pa umetnost razumeti in graditi svoj estetski čut. Predavanja profesorice umetnostne zgodovine popestrijo projekcije in obiski aktualnih razstav. Skupina 1 (ponedeljek) bo letos poglabljala izbrane teme, skupina 2 (sreda) pa proučevala arhitekturno umetnost 20. stoletja.

 

SREBRNO PLATNO

V sodelovanju z Mestnim kinom Metropol ponovno organiziramo dopoldanska srečanja za ljubitelje filmske umetnosti. V dvorani Metropola bo enkrat mesečno na ogled posebej izbran film, ki je tako ali drugače zaznamoval filmska platna po svetu. S kratkim uvodom v film, ki ga bodo pripravili sodelavci kina Metropol, bomo omogočili prijetna druženja ob zgodbah s filmskega platna, ob slovenskih filmih pa bomo v goste povabili avtorje oz. filmske ustvarjalce.

 

LIKOVNE DELAVNICE

Po 'uspešnicah' s Picassom in Modiglianijem tudi letos razpisujemo kratki slikarski delavnici, katerih namen je spoznati izbranega umetnika in obdobje ter ustvariti svojo umetnino. V letošnjem letu bosta ustvarjanje navdihnila Alphonse Mucha in Gustav Klimt. Uvodno srečanje bo namenjeno spoznavanju umetnikove osebnosti, njegovih umetniških smeri in umetniških del, sledilo pa bo sproščeno ustvarjanje lastne slike. Stil in tehnika slikanja bosta primerna za različne risarske nivoje.

 

LEPOPISJE – KALIGRAFIJA

Ob učenju veščin pisanja in vajah lepopisja oz. kaligrafije razvijamo koncentracijo, potrpežljivost, sposobnost za vizualizacijo in osredotočanje misli. Zaradi tehničnega izziva, ki ga kaligrafija predstavlja, strokovnjaki trdijo, da se ob učenju kaligrafije razvijata človekov temperament in umirjenost, izboljša se sposobnost opazovanja, subtilnosti in kreativnosti. Ob vsem tem pa je pridobljena veščina dobrodošla in nepogrešljiva pri oblikovanju prazničnih voščilnic, vabil, pohval in priznanj, na katere so lahko tečajniki še posebej ponosni. Razpisujemo 16-urni program.

 

FENG SHUI

Feng shui je prastara kitajska modrost, ki se je razvijala z opazovanjem narave in kozmosa in se v nekaj tisočletjih razvila v celostni sistem. Obravnava povezave med človekom, bivališčem, okoljem in časom. Besedi feng shui pomenita veter in voda, dve osnovni obliki življenjske energije ali dve sili, ki imata moč vpliva na preoblikovanje fizičnega okolja. Bistvo feng shuija temelji na vzpostavitvi ugodnega pretoka energije. Namen delavnice je spoznati osnovne principe feng shuija in jih preizkusiti v svojem okolju, hiši, stanovanju.

 

RISANJE MANDAL

Beseda mandala v sanskrtu označuje sveti krog, pomeni pa popolnost, enotnost in večnost. Povezuje se s pojmi, kot so:  molitev, meditacija, zdravljenje in zaščita. Nekateri pravijo, da je mandala jezik duše. Tibetanci jo rišejo z namenom prebujanja sočutja do vseh bitij. Za mandale je značilno, da zaradi svojih barv, geometrijskih vzorcev in okrogle oblike oddajajo pozitivno energijo, harmonijo, ljubezen, veselje in mir. Skladne barve in urejena oblika nas spodbujajo, da začnemo nezavedno iskati lastno središče in tako postopoma najdemo pot do samega sebe. Razpisujemo začetni izobraževalni program.

 

ROČNE USTVARJALNOSTI

ROČNA DELA: Program ročnih ustvarjalnosti združuje ljubiteljice različnih zvrsti in tehnik ročnih del, skrbi pa tudi za spoznavanje in ohranjanje slovenske narodne ornamentike.

KVAČKAMO IN PLETEMO: Če vam navodila za izdelke v različnih revijah povzročajo težave, pa vendar želite imeti vse leto unikatne modne dodatke, vabljeni. V načrtu dela je poudarek na izdelavi pletenih in kvačkanih izdelkov.

 

PUNČKE IZ CUNJ

Punčka iz cunj je igrača, ki jo poznamo v vseh kulturah sveta. Nekoč je marsikomu v otroštvu delala družbo, danes pa je to UNICEF-ov projekt, katerega temeljni namen je zbiranje sredstev za cepljenje otrok proti šestim nalezljivim smrtonosnim otroškim boleznim v državah v razvoju. Z veliko truda in ustvarjalnosti prostovoljk in prostovoljcev po vsej Sloveniji nastajajo unikatne, ročno izdelane punčke. V projekt se vključujejo vse generacije. Na U3O se mu v obliki krožka, kjer se razen idej in oblačilc tkejo tudi prijateljske vezi, pridružujemo že tretje leto zapored.

 

Z BRANJEM DO LEPŠEGA ŽIVLJENJA

Krožek je namenjen vsem, ki jim branje in pogovor o prebrani literaturi pomenita bogatitev življenja. Medsebojni pogovori mnogo prispevajo k osebnostni rasti. Mentorica je izkušnjo glasnega branja ter povezovanja iz poklicnega življenja uspešno prenesla v tretje življenjsko obdobje. Svoj čas že vrsto let podarja skupini, ki globoko ceni njeno delo. Razglabljajo o odnosih, potrebah ljudi, običajih in življenju na sploh, delijo pa si tudi navdušenje nad samostojnim domačim branjem kakovostne literature.

 

UMETNOST ŽIVLJENJA

Če bi obvladali umetnost življenja, bi našli srečo, ki jo vede ali nevede išče vsak človek. Česa še ne znamo, kje ravnamo narobe, kaj lahko spremenimo, da bi se temu približali? Če želite vsaj malce spremeniti svoj pogled na življenje, se osebno razviti, sodelovati pri razvoju našega planeta, graditi pravilne medčloveške odnose, ste dobrodošli v novi skupini pod mentorstvom učiteljice transmisijske meditacije in dolgoletne prostovoljke Hospica. Na vsakem srečanju je predvidena tudi meditacija.

 

MOŽGANSKI FITNES

Možganski fitnes je interaktivni trening urjenja spomina, pozornosti, koncentracije in sproščanja. Program zajema umske in telesne aktivnosti, ki so namenjene izboljšanju pomnjenja, spodbujajo zdrav način življenja in so preventiva proti bolezenski izgubi spomina (demenca) ter bistveno vplivajo na vitalnost slehernega posameznika. Z metodami giba, pogovornimi in pisnimi nalogami udeleženci spoznajo in preizkusijo vaje za izboljšanje pozornosti in kvaliteto shranjevanja informacij, vaje za kratkoročni spomin, tehnike pomnjenja in vaje za ravnotežje in koncentracijo.

 

NARAVA – ZNANA NEZNANKA

V sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave Celje skušamo približati ter ozavestiti področje ohranjanja narave. Na strokovno poljuden in malce drugačen način (delavnica, vodeni sprehodi, soustvarjanje udeležencev) bodo slušatelji spoznali naravo – rastlinske in živalske vrste ter njihova življenjska okolja, ki jih nujno potrebujejo za življenje. Pogledali bomo tudi, kakšna je pri tem vloga človeka in družbe nasploh (vplivi, ki jih ustvarjamo in kako jih generiramo, kako invazivne vrste vplivajo na okolje in zdravje, načini poseganja v naravo).

 

ŽIVLJENJE ČEBEL IN APITERAPIJA

Da je čebelarstvo poezija kmetijstva in da smo Slovenci »nadpovprečen« čebelarski narod, bo potrdil vsak slovenski čebelar, ki v predelanem medu in čebeljih pridelkih zagotavlja vse najboljše, najslajše in najbolj zdravo iz narave. Kako? Čemu? Koliko? Udeleženci bodo dobili odgovore na vse doslej neznano o teh – tudi pregovorno – najbolj marljivih živalih. Pod mentorstvom izkušene čebelarke bodo dodobra spoznali življenje in delo čebel, čebelarstvo, čebelje pridelke ter apiterapijo. Program se bo zaključil z ogledom čebelarstva, čebelnjaka in degustacijami najrazličnejših medenih izdelkov.

 

ČARI VRTOV DOMA IN PO SVETU

Člani krožka se bodo družili ob spoznavanju lepih, zanimivih, poučnih in nenavadnih vrtov ter parkov, ob tem pa spoznali osnovne zakonitosti dobrega načrtovanja in oblikovanja vrtov. Za dobro in nazorno predstavitev bo poskrbela mentorica z dolgoletnimi izkušnjami s področja krajinarstva in aranžiranja ter s svojo bogato zakladnico fotografij. V načrtu so tudi ogledi zanimivih zasaditev, vrtov in parkov v živo.

 

TEČAJ PREPREČEVANJA PADCEV

Zaradi padca v starosti vsako leto umre mnogo ljudi, smrtnost pa je največja ravno pri padcih doma. Slušatelji se pogovarjajo o nevarnostih za padce v svojem okolju in o tem, kaj lahko naredi vsak sam in vsi skupaj, da do padca ne pride, oz. kako ublažiti njegove posledice. Naučijo se tudi telovadnih vaj za utrditev ravnotežja. Program je po načelih delovanja Inštituta Antona Trstenjaka zastavljen celostno, od skrbi za telesno zdravje do lepih družinskih odnosov, prav tako pa vključuje napotke, kaj je mogoče v domačem in zunanjem okolju storiti za varnejše gibanje.

 

PREHRANA ZA ZDRAVO TELO IN BISTER UM

V okviru krožka udeleženci na zanimiv in njihovemu predznanju primeren način spoznavajo osnove uravnotežene zdrave prehrane. V prvem sklopu predavanj spoznajo osnovne sestavine živil – hranilne snovi ter njihovo vlogo pri zdravju in počutju posameznika. Seznanijo se z osnovami in načrtovanjem dietne ter varovalne prehrane pri povišanem krvnem sladkorju, holesterolu in krvnem tlaku, povišani telesni teži in debelosti, boleznih srca in ožilja, različnih alergijah, intolerancah na posamezne hranilne snovi ter prirojenih motnjah prebave in presnove. Program je dopolnjen še s tremi aktualnimi temami: gensko spremenjena živila, superživila ter nevroprehrana (prehrana za možgane).

 

RADIESTEZIJA 1 in 2

Udeleženci začetnega izobraževalnega programa (1) se usposobijo za delo z različnimi radiestezijskimi orodji, kot so nihala, bio-tenzorji, L-antene. Z njimi merijo blagodejne in škodljive energije v različnih prostorih; škodljive energije skušajo na različne načine odpraviti. Priučijo se poiskati podzemne vodne vire, energijsko očistiti in »energizirati« vodo ter hrano, spoznajo, kako izvesti energetsko diagnozo in še marsikaj zanimivega. V načrtu je tudi obisk katere izmed slovenskih energetskih točk. V nadaljevalnem izobraževalnem programu (2) se od slušateljev pričakuje poznavanje osnov dela z radiestezijskimi orodji. Zajema osnove samozdravljenja z nihali, ugotavljanje vzrokov lastnih bolezni, kromoterapijo, osnove tapkanja in praktični prikaz manualnih terapij ter osnove integralne biorgonomije. Nadaljevalni program se zaključi s procesom transformacije lastnih preteklih slabih dejanj.

 

FOTOGRAFIJA

Osnovna delavnica je namenjena vsem, ki so navdušeni nad fotografiranjem in bi radi bolje spoznali lastnosti svojih fotoaparatov in osnove fotografske tehnike. V nadaljevalnem programu so v načrtu panoramski posnetki in delo z njimi v Photoshopu, nočni posnetki, studijska fotografija, razumevanje korekcij v fotografskih programih …
Osnovni in nadaljevalni program bosta pripravljena v vsem razumljivi in praktični obliki.

 

RAČUNALNIŠKE DELAVNICE

Starost ni ovira za uporabo  računalnika, ravno nasprotno. Med starejšimi je uporaba računalnika vse pogostejša, še posebej za vzpostavljanje povezave z zunanjim svetom, omogoča pa tudi najrazličnejše ustvarjalnosti. Izobraževanje bo potekalo v knjižnici, razpisujemo pa naslednje programe:

MOJE PRVO SREČANJE Z RAČUNALNIKOM: najbolj uporabne spletne strani, osnove e-pošte in urejanja besedil

OSVEŽITVENA RAČUNALNIŠKA DELAVNICA: za vse, ki želite obnoviti svoje 'računalniško' znanje

FOTOGRAFSKO-RAČUNALNIŠKA DELAVNICA: izdelava foto-knjige, foto-voščilnice in foto-koledarja 2021

 

ZNAŠ – NAUČI DRUGEGA

Projekt Učenje računalništva v dvoje je zasnovan v okviru Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in deluje na bazi prostovoljstva. Starejši (ali mlajši), ki obvladajo določena računalniška znanja, tablični računalnik ali pametni telefon, lahko v naših prostorih svoje znanje posredujejo tistim članom U3O, ki to znanje iščejo. Učenje poteka v knjižničnih prostorih na prenosnih napravah iskalcev znanja. Vabljeni, da se pridružite tako iskalcem kakor podajalcem znanja!

 

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam