skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Domoznanske zbirke

Gradivo je v domoznanstvu postavljeno deloma v prostem pristopu, večinoma pa v skladišču. Ker gre v veliki meri za redko in dragoceno gradivo, je večinoma dostopno le za uporabo v knjižnici. Najbolj iskani deli zbirke so dostopni v digitalni obliki preko Digitalne knjižnice Slovenije ali na mikrofilmih.Domoznanske zbirke sestavljajo:

Domoznanika - zbirko sestavljajo dela, ki z različnih vsebinskih vidikov obravnavajo celjsko območje

Celjski avtorji se imenuje zbirka del različnih ustvarjalcev iz Celja in širšega celjskega območja. 

Celjske tiske predstavljajo izdelki celjskih tiskarn, najstarejši med njimi so nastali že konec 18. stoletja, in izdaje celjskih založb.

Raziskovalne naloge - zbirka predstavlja raziskovalno delo celjskih osnovno- in srednješolcev. Dopolnjujemo jo tudi z diplomskimi in podiplomskimi deli, ki vsebinsko obravnavajo naše območje.
Od leta 2005 naprej knjižnica zbira raziskovalne naloge tudi v elektronski obliki. Povezavo na polno besedilo nalog najdete na seznamu.

Slikovno gradivo je organizirano v zbirke fotografij, razglednic in plakatov, ki o celjskem območju pripovedujejo skozi likovno govorico.

Kartografska zbirka - zemljevidi, atlasi, načrti - vsebuje gradivo, ki je nastajalo v obdobju od 16. do 20. stoletja in je dragocena priča tako slovenske kot celjske kulturne zgodovine.

Zbirka starih in redkih tiskov so redkosti, ki niso vedno vsebinsko ali po nastanku povezane s celjskim prostorom, ampak predstavljajo tudi pomemben del nacionalne kulturne dediščine.

Zbirka rokopisov vsebuje poleg literarne zapuščine pisatelja in prevajalca Vladimirja Levstika tudi rokopisno gradivo s širšega celjskega območja od konca 18. stoletja naprej. Katalog rokopisov si lahko ogledate na naslednji povezavi.

Vzorec zapuscine

Zbirko zapuščin sestavljajo posamezne enovite zapuščinske celote knjižnega in drugega gradiva, ki so ga z namenom njegove ohranitve, ureditve, preučevanja in dostopa javnosti knjižnici zapustili nekateri posamezniki, družine ali društva.

Iz zapuščine nekdanjih celjskih pevskih zborov

Zveza kulturnih društev Celje je leta 2016 Osrednji knjižnici Celje predala različno – v največji meri notno – gradivo celjskih pevskih zborov, ki so s svojim delovanjem bodisi prenehali bodisi svojo dejavnost nadaljujejo pod drugimi imeni. Gradivo smo v knjižnici uredili, shranili po en izvod posameznega primerka v 16 snopičev z dvema prilogama, in ga popisali.

Seznam gradiva »Iz zapuščine nekdanjih celjskih pevskih zborov« si lahko ogledate na tej povezavi.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam