skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Stare razglednice Celja

Monografija Stare razglednice Celja je projekt Osrednje knjižnice Celje ob 70.obletnici delovanja na Muzejskem trgu.  Avtorici monografije sta Alenka Hren Medved in Janja Jedlovčnik, ki sta pripravili izbor najlepših starih razglednic Celja in okolice, ki jih hrani domoznanski oddelek naše knjižnice. 

Od ustanovitve domoznanskega oddelka Osrednje knjižnice Celje v letu 1976 so bile razglednice tisti del posebnih zbirk, ki so jim tako kustosi posebnih zbirk kot vodstvo knjižnice namenjali veliko pozornosti pa tudi sredstev za dopolnjevanje zbirke. Najbolj prepoznavni domoznanski delavci, ki so zgradili obsežno in raznovrstno zbirko razglednic, so bili Vlado Novak, Božena Orožen in Tatjana Kač. Zbirko razglednic so sprva razvrstili po sistemu zaporednih številk »numerus currens«, čez čas pa ugotovili, da bo zbirka veliko bolj uporabna, če za razvrstitev razglednic izberejo krajevno in tematsko razporeditev. Danes tako zbirka razglednic obsega 9.293 enot. Po načinu nabave je bilo največ razglednic pridobljenih z nakupom in zamenjavo, relativno velik delež zbirke predstavljajo tudi zapuščine. Najdragocenejši del zbirke predstavljajo litografije, nastale v zlatem obdobju razglednic, na katerih so upodobljeni predvsem večji kraji na Celjskem (Celje, Laško, Žalec, Velenje, Mozirje …), zdraviliški kraji celjskega območja (Rogaška Slatina, Dobrna, Laško, Rimske Toplice …) ter pomembne železniške postaje oziroma železniška križišča, kot je Zidani Most. Poleg razglednic ožjega in širšega celjskega območja hranimo v zbirki tudi razglednice ostalih slovenskih krajev ter evropskih in svetovnih mest.

Veliko prelomnico v prepoznavnosti naše zbirke razglednic je sprožila digitalizacija v začetku tega stoletja. V prvi fazi so zaposleni v domoznanskem oddelku pričeli z digitalizacijo razglednic celjskega območja ter pripenjanjem predogledov v nizki resoluciji v spletni katalog COBISS/OPAC. Rodila se je tudi ideja o skupnem spletnem portalu KAM - knjižnice, arhivi, muzeji, na katerega naj bi celjske kulturne inštitucije objavljale razglednice, ki jih hranijo. Žal projekt ni uspel v celoti, saj je v KAM objavila del razglednic le Osrednja knjižnica Celje. Retrospektivna bibliografska obdelava razglednic in podrobno urejanje zbirke v zadnjih letih sta preglednost in dostopnost te zanimive zbirke samo še povečala.

Naslov

Osrednja knjižnica Celje
Muzejski trg 1a
3000 Celje
Tel.: 03 426 17 10
Fax: 03 426 17 11
info@knjiznica-celje.si

Osrednja knjižnica Celje je članica Slovenske mreže prostovoljskih organizacij.

prostovoljstvo Varna točka

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam